LAATSTE NIEUWSTips

Gaskeuring ja of nee

Gaskeuring caravans en campers, is dit nu eigenlijk wel verplicht

Vele Nederlanders zijn er niet van op de hoogte dat, als ze met hun caravan of camper naar Duitsland reizen, de beheerder van het kampeerterrein naar het logboek van de gaskeuring van uw caravan of camper kan vragen let wel, kan vragen. Maar gebeurt dit dan ook  wel?
Waarom is de G607 gaskeuring verplicht? De gaskeuring voorcampers is verplicht in Duitsland, omdat beheerders van de camping aansprakelijk zijn voor calamiteiten die gerelateerd zijn aan gas. Wanneer er geen logboek met goedkeuringssticker aanwezig is, kan de beheerder u de standplaats weigeren.

Elke twee jaar gaskeuring G607

Al meer dan 10 jaar is het verplicht om de gasinstallaties in caravans en campers elke twee jaar aan een gaskeuring (DGW G 607) te laten ondergaan.

Bij de aanschaf van een nieuwe caravan of camper ontvangt u een logboek waarin u de technische beschrijving van uw gasinstallatie vindt. De gasinstallatie wordt gekeurd op alle technische eisen. Hierbij wordt onder andere de gasdichtheid getest. Deze herkeuring dient ten minste elke 2 jaar te worden uitgevoerd, alsook de controle van de gasslangen, de drukregelaar en natuurlijk de controle op lekken in het systeem. Nadat de gasinstallatie is goedgekeurd door de inspecteur wordt dit vermeld in het logboek.

Geen logboek, geen plaats ?

Het komt steeds vaker voor dat ook niet Duitse gasten naar hun logboek gevraagd wordt voordat toegang wordt verleend tot het kampeerterrein. Omdat deze keuring niet in andere landen worden uitgevoerd valt er ook geen logboek te overleggen en zal waarschijnlijk de toegang tot het terrein ontzegd worden. Dit is omdat de campingbeheerder verantwoordelijk is voor de veiligheid van de gasten en het terrein, en deze niet aansprakelijk gesteld wil worden voor eventuele ongelukken.

Alle caravans en campers die ter keuring worden aangeboden, worden gekeurd conform de eisen en richtlijnen van de Duitse gaskeuring. Het is enkel mogelijk om gasinstallaties die vanuit de fabriek, standaard in het voertuig zijn geïnstalleerd te keuren. Na de gegevens in het logboek te hebben gecontroleerd op juistheid en volledigheid, als ook eventuele vermeldingen van bijvoorbeeld gemaakte modificaties gaan we aan de slag met de daadwerkelijke keuring van de gasinstallatie. Bij het ontbreken van een logboek zal een nieuw logboek worden opgesteld aan de hand van de beschikbare informatie. Als de installatie is goedgekeurd wordt dit genoteerd in het logboek en ontvangt u een keuringszegel bij de gasinstallatie.

Dus al met al, is het zo dat de keuring alleen verplicht is in Duitsland en dit al 10 jaar maar voor de rest nog nergens en ik moet zeggen ook volgens de ANWB die het ook schrijft in een bericht bij hun op de site, ook ik ben al heel vaak in Duitsland geweest maar er is bij mij nog nooit om een gaskeuringsrapport gevraagd en  toch sta ik 99 van de 100% op campings met mijn camper, Dan heb ik het over een camper van 20 jaar oud.
Daarom vraag ik mij af of het allemaal wel zo’n vaart zal lopen!!!  Maar geloof mij, het is natuurlijk wel, ook voor uw eigen gemoedsrust beter, dat er om de paar jaar een inspectie uitgevoerd wordt en dan weet u natuurlijk zeker dat uw gasinstallatie helemaal in orde is. Maar ook als de gaskeuring wel gedaan wordt, is het natuurlijk ook zo, dat u op de mankementen gewezen word  ten tijde van en dat er dan ook eventueel gelijk een reparatie kan worden uitgevoerd indien nodig.

Dus ook als u er aan twijfelt, laat dan toch eens uw installatie controleren en ook al kost het wat geld,
wat is nou 100 euro op een mensenleven zeg ik dan maar.  Het is alleen maar advies, doe er mee wat u goed dunkt!

 

Bezoeken: 970

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren