Mooie routes

Brouwersdam en tourisme.

De Noordzee.

De Brouwersdam is één van de drukste toeristische centra van Zeeland en Zuid-Holland. Je kunt er volop genieten van strand, zee en natuur. De 6,5 kilometer lange dam is de verbinding tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Met aan de ene zijde van de dam de Noordzee en aan de andere zijde het Grevelingenmeer. De grens ligt ongeveer vanaf Schouwen Duiveland voor Port Zeelande en van de Goeree Flakkee kant net erna.

De  kant aan de Noordzee is een super fijn stekje om een dag door te brengen, als u tenminste van water houdt. In de verte ligt Hoek van Holland en de tweede Maasvlakte. U kunt de grote mammoettankers voor de kust zien liggen wachten totdat ze de beste prijs krijgen voor het product wat ze bij zich hebben en is de prijs akkoord, dan lopen ze de haven binnen om te gaan lossen. Maar goed, dit speelt zich af in de verte.

Hoe ziet zo’n dagje Brouwersdam er dan uit? Wel het is zo, als je het in het hoofd hebt om daarheen te gaan in het hoogseizoen, dan is het beter om vroeg op te staan en waarom wel het is zo dat er heel vel mensen met een camper en ook caravans dicht bij het strand willen staan want, wat is er nou mooier dan heerlijk op je stoel onder de luifel in de schaduw de activiteiten op het strand waar te nemen en onder het genot van een bakkie of een drankje daar lekker te keuvelen, hetzij alleen met je gezinnetje of saampjes of met vrienden naast elkaar te staan en en met elkaar een super leuke stranddag van te maken met je huisje op wielen bij je waar je alles bij de hand hebt. Toch?

Het is wel verstandig om op tijd die richting uit te gaan, want het stroomt tussen acht en negen uur als heel erg vol wat natuurlijk begrijpelijk is want iedereen wil het beste plekje veroveren hetzij bij het zand of bij het verharde deel (asfalt)  en dan op mooie dagen met wind kunt u genieten van de vele kitesurfers  die daar in ruime getalen hun kunstjes vertonen en hoe steviger de wind hoe te hoger de sprongen worden. Ook gewone surfers op surfplanken zijn daar lekker aan het vechten tegen de wind , altijd een heel mooie gezicht om te genieten van de watersporters en hun hobby maar natuurlijk ook de zwemmers zijn er natuurlijk volop en geloof mij, het is heerlijk om even een verfrissende duik te nemen in de Noordzee.

Voor een lekkere vette hap staan er her en der snackwagens om u aan een lekker hapje te helpen maar ook een verfrissend drankje is er te halen maar ook een lekker ijsje wat niet te versmaden is natuurlijk ook zijn overal sanitair gebouwtjes en dit vooral bij de vele strandtenten die er aan de kustlijn op de Brouwersdam te vinden zijn waar natuurlijk ook gescheiden vuilcontainers staan dus, bent u daar om een dag te vertoeven, hoe de boel dan schoon en neem uw rommel mee naar huis of gooi het in de vuilnisbakken, jij blij de gemeentes blij iedereen blij.

Ook zijn er enorme mooie fietsroutes en gelegenheden, u kunt uw camper parkeren op 1 van de vele parkeerplaatsen uw fiets pakken en heel de kustlijn bij Ouddorp langsfietsen door prachtige natuurgebieden nostalgische dorpjes  zo ook de dorpskern van Ouddorp wat het bezichtigen zeker waard is. Ook is er onderweg langs de kust een uitkijktoren wat zeker de moeite waard is om daar eens naar boven de gaan, waar u het uitzicht heeft over de zee en ook de natuurgebieden en zeker de blik over Ouddorp mag u niet missen, zeker doen.

Mocht u na een lange fietstocht toe zijn aan een bak koffie of een drankje  maar ook een lekkere versnapering  gaat er natuurlijk altijd in dan kunt u natuurlijk altijd even langsgaan  De Zeesterouddorp bij strand café de Zeester  gelegen nabij de uitkijktoren. Dit is de oudste Strand tent in deze omgeving en wordt gerund door nu al de vierde generatie en voor zover ons bekend is, bestaat dit strand café al sinds 1934 en is naar mijn idee een zeer nette en de gezelligste strandtent met veel nostalgie en een super uitzicht over zee. Ook uit eigen beleving spreekt er vriendelijkheid uit vanuit deze tent maar ook het personeel is super en ook behulpzaam en zeer accuraat. Ga het zelf een ervaren.

Het Grevelingenmeer.

Land en waterkaart van het Grevelingenmeer en de dorpjes er omheen. Het Gevelingenmeer heeft een oppervlakte van 110 vierkante kilometer en de omtrek dus als u een volle rondte wilt fietsen is  ongeveer negentig kilometer dus een flinke etappe.

Een dagje varen, zonnen en zwemmen of surfen in Zuid-Holland? Kom een dagje naar het Grevelingenmeer. Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van West-Europa en heeft misschien wel het mooiste strand van Ouddorp. Een echte aanrader in het Grevelingenmeer is het onbewoonde eiland Hompelvoet. U vindt het meer tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Op vakantie rond het Grevelingenmeer?

Het Grevelingenmeer ligt tussen de Brouwersdam en de Grevelingendam. Deze vroegere zeearm werd in de jaren ’70 een natuur- en recreatiegebied. Er zijn verschillende vormen van recreatie mogelijk op het Grevelingenmeer. Bij de brouwersdam wordt veel gesurft. Met name windsurfen. U vindt hier een aantal surfscholen waar u het surfen binnen no-time onder de knie heeft!

Aan de andere kant van het Grevelingenmeer, bij Scharendijke, wordt veel gedoken. Hier is het Grevelingenmeer wat dieper en kunt u de onderwaterwereld van dichtbij bekijken. Ook voor sportvissers is het Grevelingenmeer erg geschikt. Vergeet echter niet om een vergunning mee te nemen!

De Grevelingen is een mooi meer en gebied om te vertoeven ook met de camper kunt u heel fijn aan het water staan op heel veel verschillende plaatsen rondom het meer. maar dat niet alleen, Fietsen rondom het meer is ook zo vreselijk mooi om te doen, zeker als u van de natuur houdt  en uw verrekijker meeneemt dan is er zo vreselijk veel moois te zien,  prachtige flora en fauna. Er zijn ook heel veel fietsroutes van dit hele gebied te vinden maar het mooiste is om uw camper ergens te parkeren en gewoon op de bonnefooi uw fiets te pakken en een tochtje te maken  en te genieten val al het moois om u heen want geloof mij , Goeree Overflakkee is een super mooi gebied om te verblijven met uw camper .

Het inspiratiecentrum op de Brouwersdam nabij het Grevelingenmeer persoonlijk vind ik het een oerlelijk ding maar goed smaken verschillen natuurlijk  in dit centrum kunt u inspiratie opdoen van alles in en rondom het Grevelingenmeer en ook kunt u naar boven klimmen om een mooie blik over zee en meer te hebben. Ook is nabij dit centrum een plek waar u met de camper terecht kunt voor dagrecreatie .

Graag wil ik u uitnodigen om Goeree Overflakkee  eens te bezoeken en u vol te proppen met  de verhalen over en van de kleine dorpen maar ook Ouddorp als vroeger vissersdorp maar ook het historisch stadje Goederede waar de film “Op hoop van zegen”  maar ook de “Slag om de schelde “ zijn opgenomen.

Beste campervrienden, vele van jullie zullen dit wel weten maar vele ook niet, mocht u deze kant opkomen dan is heel de omgeving dagrecreatie en moet u een camperplaats of camping zoeken om te overnachten, want recreëren mag maar slapen niet, let daar wel op.

 

 

 

 

Bezoeken: 695

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren