Mooie routes

Romantischer strassen deel 13.

Wildsteig.

Wildsteig is een gemeente van nog geen 1400 inwoners in de regio Pfaffenwinkel in het bondsland Beieren. Wildsteig dat aan de Romantische Strasse ligt bestaat uit achttien dorpjes en gehuchten. Vlakbij Wildsteig staat de beroemde Wieskirche. Op het gebied van de gemeente ontspringt de rivier de Illach.

Te midden van beschermde natuurgebieden en ingebed in het heuvelige vooralpenland, tegen de achtergrond van de Ammergauer en Allgäuer Alpen ligt Wildsteig. Het is een geliefde vakantieplaats gelegen in een ideaal fiets- en wandelgebied. ideaal voor mensen die rust en ontspanning zoeken.

Het gebied van de huidige gemeente Wildsteig was tot de secularisatie in het jaar 1803 een deel van de gesloten Hofmark van het klooster Rottenbuch. Wildsteig werd tijdens de politieke bestuurshervormingen in het koninkrijk Beieren in het jaar 1818 een zelfstandige gemeente. De belangrijkste bezienswaardigheid van Wildsteig is de parochieker Sint Jacobus. Deze stamt uit de tweede helft van de achttiende eeuw en is gebouwd in een stijl die voor een deel een vermenging is van rococo en classicisme. Het altaar is versierd met figuren van de Meister der Blutenburger Apostel uit de tweede helft van de vijftiende eeuw. Verder zijn in de gemeente een aantal monumentale gebouwen, waaronder boederijen, te bewonderen. Wildsteig is vooral bekend om zijn gezonde berglucht, waardoor de gemeente geliefd is bij toeristen die houden van lange wandelingen en fietstochten in de vrije natuur.

Steingaden.

Steingaden is een gemeente van nog geen 3000 inwoners in de regio Alpenvorland in het bondsland Beieren. De gemeente is gelegen aan de Romantische Strasse en is een door de Duitse overheid erkend herstellingsoord. Steingaden ligt op de grens tussen Oberbayern en de Allgäu en bestaat uit 53 dorpjes en gehuchten.

Het dorp Steingaden behoorde tot de zogenoemde gesloten Hofmark die in 1147 door de Beierse hertog Welf VI gesticht is. De Hofmark stond onder bestuur van het Premonstratenzer klooster van Steingaden. Als gevolg van de secularisatie in 1803 werd de Hofmark opgeheven. Een aantal van de dorpen die vroeger onder de Hofmark vielen werden tijdens de bestuurlijke hervorming in het koninkrijk Beieren in 1818 verzelfstandigd. Hieronder ook Steingaden zelf. Pas in 1939 kwamen de dorpen weer bij elkaar in de gemeente Steingaden.

De twee belangrijkste bezienswaardigheden in Steingaden zijn enerzijds de Wieskirche en anderzijds het klooster. De Wieskirche bij het dorp Wies en zijn filiaal, de bedevaartskerk ‘Zum gegeißelten Heiland auf der Wies’ bij Freising zijn in een schitterende rococostijl gebouwd tussen 1746 en 1754. Beide kerken zijn UNESCO Wereldcultuurerfgoed. Bij de kerk is ook een bedevaartmuseum “In der Wies”. Het Welfenmünster was oorspronkelijk de kerk van de Premonstratenzen en is nu de parochiekerk van Steingaden. De kerkmis in 1176 in Romaanse stijl gebouwd. Aan de kerk is het kloostermuseum “Im Pfarrhof” verbonden. In Ilgen staat de bedevaartkerk Mariä Heimsuchung en op de Kreuzberg staat de Heilig Kruiskerk. Ook de Sint Maria Magdalenakerk in Urspring is een bezoek waard.

Bezoeken: 225

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren