Onderhoud je ramen deel 1: reinigen

Met de juiste reiniging en zorg knapt acrylglas helemaal op en kun je ongehinderd naar buiten kijken. We laten je in drie delen zien hoe je de ramen van je kampeermiddel het beste onderhoudt en welke producten je daarvoor kunt gebruiken.

Vergeleken met mineraalglas is acrylglas veel minder gevoelig voor barsten. Bovendien dempt acrylglas goed, laat het zich makkelijk vormen en is het significant lichter. Al deze eigenschappen maken acrylglas, ook wel bekend onder de tongbrekende naam polymethylmethacrylaat (afgekort PMMA), ideaal voor gebruik in caravans en campers.

Speciale zorg

Ramen van acrylglas hebben wel speciale zorg nodig. Veel gangbare schoonmaakmiddelen bevatten ethanol, aceton of wasbenzine – de ergste vijanden van elk acrylglasraam. Deze stoffen reageren met het materiaal waardoor spanningsbarsten kunnen ontstaan. Dat gebeurt vooral op plekken waar het raam onder spanning staat, zoals bij de scharnieren bovenaan of bij de vergrendeling, die daardoor mogelijk niet meer werkt. Vroeg of laat zal het raam dan vervangen moeten worden.

Langdurig schoon

Speciale schoonmaakmiddelen voor acrylglas voorkomen niet alleen scheurtjes, maar zorgen er ook voor dat de ramen langdurig schoon blijven. Aangezien acrylglas elektrostatische neigingen heeft, trekt het vuil en stof aan als een magneet. De meeste speciale reinigingsproducten bevatten daarom een antistaticum, dat die ongewenste aantrekkingskracht sterk vermindert. En met het juiste polijstmiddel kun je zelfs lichte krassen verwijderen of troebel geworden ramen weer helder maken.

Reinigen

Stof en vuil mogen nooit droog van de ramen worden geveegd, omdat dit krassen kan veroorzaken. Voordat je met een speciaal reinigingsmiddel in de weer gaat, is het zaak de krasgevoelige ramen eerst rijkelijk met water af te spoelen.

Pas op in de wasstraat

Laat je goed informeren als je een wasstraat bezoekt voor de schoonmaak van je caravan of camper. Vraag na welke schoonmaakmiddelen er worden gebruikt. De kans bestaat dat die agressieve oplosmiddelen bevat die onherstelbare schade aanrichten aan je caravan- of camperramen. Als je zelf met de borstel van de wasstraat in de weer gaat, ontzie dan zeker de ramen en verwijder vuil op de ramen enkel met schoon water uit de hogedrukreiniger. Hierna kun je de ramen desgewenst nog extra reinigen of oppoetsen met een speciaal product voor acrylglas.

7 reinigingsmiddelen getest

We hebben zeven reinigingsproducten getest. Enkele fabrikanten van acrylglas raden voor de reiniging een eenvoudig spoelmiddel aan, een zeer prijsbewust alternatief dat we ook meenemen in de test. Voor een optimale vergelijking hebben we een raam opgedeeld in zeven teststroken, één voor elk schoonmaakmiddel. De 7 testkandidaten zijn:

Resultaat

Allereerst stellen we vast dat alle testkandidaten een schoon raam opleveren. Het verschil zit ’m vooral in de glans en gladheid van het schone raam. Ook het gebruiksgemak verschilt per product. Certiman AcrylglasFinish scoort het beste qua sproeinevel, doseergemak en fleskwaliteit.

De fles van Dometic daarentegen stelt teleur. Een klassieke sproeikop ontbreekt, en als je in de fles zelf knijpt ontsnapt enkel een zachte “pffft” zonder noemenswaardige hoeveelheid schoonmaakvloeistof. Je moet meerdere keren knijpen voor de benodigde hoeveelheid op het raam zit, met een lage score voor gebruiksgemak tot gevolg. Ook geeft Dometic na reiniging het minst gladde oppervlak.

Bijzonder glad

Het product van Yachticon daarentegen laat een bijzonder glad raam achter. Zelfs fijne krasjes zijn na de behandeling minder zichtbaar. Dit effect is te danken aan vulstoffen, die veel producten bevatten. Deze stoffen egaliseren microfijne oneffenheden in het acrylglas. Andere testkandidaten zijn Mellerud Let op: sommige middelen bevatten synthetische geurstoffen, draag om een allergische reactie te voorkomen daarom bij voorkeur handschoenen.

Beste uit de test

De reiniger van Yachticon komt het beste uit de test. Een tweede gedeelde plaats is voor Mellerud, het spoelmiddel aangeraden door fabrikanten, Dr. Keddo en Certiman. De laatste en tevens gedeelde plaats is voor Dometic en Easydriver.

Bron: MPS, Tekst: Saskia Hörmann

Bezoeken: 1224

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren