Onderhoud je ramen deel 3: verzegelen

Met de juiste reiniging en zorg knapt acrylglas helemaal op en kun je ongehinderd naar buiten kijken. We laten je in drie delen zien hoe je de ramen van je kampeermiddel het beste onderhoudt en welke producten je daarvoor kunt gebruiken. In dit deel testen we beschermingsmiddelen.

Vergeleken met mineraalglas is acrylglas veel minder gevoelig voor barsten. Bovendien dempt acrylglas goed, laat het zich makkelijk vormen en is het significant lichter. Al deze eigenschappen maken acrylglas, ook wel bekend onder de tongbrekende naam polymethylmethacrylaat (afgekort PMMA), ideaal voor gebruik in caravans en campers.

Speciale zorg

Ramen van acrylglas hebben wel speciale zorg nodig. Veel gangbare schoonmaakmiddelen bevatten ethanol, aceton of wasbenzine – de ergste vijanden van elk acrylglasraam. Deze stoffen reageren met het materiaal waardoor spanningsbarsten kunnen ontstaan. Dat gebeurt vooral op plekken waar het raam onder spanning staat, zoals bij de scharnieren bovenaan of bij de vergrendeling, die daardoor mogelijk niet meer werkt. Vroeg of laat zal het raam dan vervangen moeten worden.

Blijvend resultaat

Als de grondige polijstbeurt uit deel 2 je bloed, zweet en tranen heeft gekost, wil je natuurlijk wel dat het resultaat van blijvende aard is. Om te voorkomen dat de caravan- of camperramen na je eerste trip meteen weer die oude gebruikerssporen terugkrijgen, kun je ze verzegelen. Een transparante beschermingslaag geeft het raam niet alleen glans, maar wapent het glas ook meteen tegen UV-straling. Regendruppels parelen zo van het verzegelde acrylglas af, waardoor watervlekken geen kans krijgen. De antistatische werking van een verzegeling weert bovendien stof en vuil.

Drie producten getest

Er zijn aanzienlijk minder verzegelingen voor acrylglas op de markt dan schoonmaakmiddelen en polijstmiddelen. We hebben drie producten getest: van Cleanofant, Mellerud en Starbrite. Alle drie geven een glanzend resultaat. De sproeitest na behandeling laat zien dat druppels zich amper nog aan het glasoppervlak hechten. Mellerud en Starbrite scoren met hun eenvoudige toepassing, al krijgt Starbrite puntenaftrek voor de sterke chemische geur. De verzegeling van Cleanofant gebeurt in twee stappen, maar voordeel is dat alle benodigdheden worden meegeleverd. Mellerud wint de strijd gevolgd door Startbrite en tot slot Cleanofant.

Bron: MPS, Tekst: Saskia Hörmann

Bezoeken: 521

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren