Mooie routes

Romantischer Strasse Duitsland.

Deel 5.

Rothenburg ob der Tauber.

Rothenburg (officieel Rothenburg ob der Tauber) is een grote gemeente van ruim 10.000 inwoners. De gelijknamige kernstad zelf is echter een kleine, goed behouden, middeleeuwse vestingstad. Het wereldberoemde Rothenburg spreekt zeer tot de verbeelding van de toeristen die dan ook in groten getale toestromen.

Rothenburg ligt in de regio Franken in het bondsland Beieren in Duitsland. De stad is een van de parels langs de Romantische Strasse, de oudste vakantiestraat van Duitsland. Rothenburg bezit vele oude monumenten en is omringd door een stadsmuur waarover men een rondgang om de stad maken kan. Het middeleeuwse karakter is overal herkenbaar. De stad heeft dan ook in vele historische films geschitterd als decor. De huidige gemeente Rothenburg bestaat uit 39 dorpen en gehuchten. Rothenburg ligt aan de rivier de Tauber.

De wortels van Rothenburg liggen in het huidige dorp Detwang. Deze parochie werd in 970 gesticht door een adellijke heer. Uiteindelijk werd ook de burcht Rothenburg gebouwd. De burcht werd waarschijnlijk bij een aardbeving in 1356 verwoest of ten minste beschadigd. Behalve Rothenburg ob der Tauber stichtte de graven van Comburg-Rothenburg zes andere steden met de naam Rothenburg. De laatste graaf van Rothenburg liet de burcht na aan het klooster Comburg. De Joodse gemeente van Rothenburg was een van de oudste van Duitsland. In 1274 werd Rothenburg tot vrije rijksstad uitgeroepen. In 1544 werd in Rothenburg de reformatie ingevoerd waarbij de Sint Jacobs- en de Sint Janskerk protestants werden. In de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) werd de stad in 1631 ingenomen na een belegering van twee dagen en nachten. Volgens een legende zou de burgemeester de stad voor verwoesting behouden hebben door in een teug 3,25 liter wijn te drinken. Nadat in 1650 de laatste troepen vertrokken waren, verzonk Rothenburg in een soort slaap van Doornroosje; de ontwikkeling stond praktisch stil. Sinds 1803 valt Rothenburg onder Beiers bestuur. Nadat een aantal romantische schilders de stad bezocht hadden en door haar schoonheid betoverd waren aan het eind van de negentiende eeuw, werd Rothenburg een toeristische trekpleister. In de vooroorlogse tijd van de Weimarrepubliek ontwikkelde Rothenburg zich tot een broeinest van de Nationaal-Socialisten. Op 31 maart 1945 werd bijna 45 procent van de gebouwen van Rothenburg door een Amerikaanse luchtaanval beschadigd of verwoest. Het waren vooral de nieuwere stadsdelen ten oosten van de oude stad, waardoor de meeste monumenten ongerept bleven.

Rothenburg heeft een uitermate romantisch karakter door zijn goed bewaard gebleven middeleeuwse binnenstad. De bezoeker kan urenlang door de smalle straatjes en stegen dwalen en steeds weer nieuwe tot de verbeelding sprekende geveltjes en andere voorbeelden van stedelijk schoon tegenkomen.

De stad heeft dan ook een groot aantal musea:

  • Het misdaadmuseum is het belangrijkste Duitse museum over de rechtsgeschiedenis van de afgelopen duizend jaar, met onder andere folterwerktuigen en executiemiddelen, maar ook wetteksten met betrekking tot de heksenvervolgingen.
  • In het Reichsstadtmuseum is de historie van de stad Rothenburg te bewonderen.
  • In de Wolfgangskirche is het Schäfertanzmuseum gevestigd
  • Verder is in Rothenburg het Duitse Weihnachtsmuseum te vinden.

  • Het Handwerkerhaus toont het alledaagse leven van de handwerkslieden van Rothenburg.

Rothenburg heeft verschillende belangrijke kerken die bezocht kunnen worden. De binnenste stadsmuur uit 1172 en de buitenste stadsmuur van 1360-1388 zijn zeker ook een bezoek waard, evenals de verschillende stadspoorten. Feitelijk is ieder huis in de oude stad een monument en vele van de openbare gebouwen zijn te bezoeken. Het aanbod is zo groot, dat het onmogelijk is om alles in één dag te bezoeken.

Schillingsfürst.

Schillingsfürst is een gemeente in de regio Midden-Franken in het bondsland Beieren. De gemeente van een kleine 3000 inwoners die ligt aan de Romantische Strasse, bestaat uit 21 kernen waarvan Schillingsfürst zelf er één is. Schillingsfürst ligt in het natuurpark Frankenhöhe.

Schillingsfürst wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde uit het jaar 1000. In die tijd vormde Schillingsfürst een afbakening voor een wildgebied waar alleen de koning het recht had om te jagen. In 1300 was Schillingsfürst in het bezit van de familie Hohenlohe. Onder de burcht van de familie Hohenlohe ontwikkelde zich uit het dorp Frankenheim het huidige stadje Schillingsfürst. In 1316 werd de burcht verwoest door Lodewijk van Beieren. De burcht werd herbouwd maar opnieuw vernietigd in de Dertigjarige oorlog (1618-1648). In 1757 werden de bezittingen van de Hohenlohes door keizer Franz I tot Rijksvorstendommen verheven, nadat de graven zelf al eerder tot Rijksgraaf waren benoemd. In de tweede helft van de achttiende eeuw breidde de nederzetting Schillingsfürst zich aanzienlijk uit door een bewuste bevolkingspolitiek. In 1792 werd een jagerregiment opgericht dat kiem vormde voor het latere Franse vreemdelingenlegioen. Op 4 november 1959 kreeg Schillingsfürst uiteindelijk stadsrechten.

Tot de bezienswaardigheden van Schillingsfürst behoort het Brunnenhausmuseum met een historische ossentredmolen. Een ander museum is de Ludwig-Dörflergalerie en ten slotte het museum van het Franse vreemdelingenlegioen. Het Schloss Schillingsfürst is een bijzonder bouwwerk uit het begin van de achttiende eeuw. De Hongaars-Oostenrijkse componist Franz Liszt was bevriend met graaf Gustav Adolf en heeft meermaals op het slot gelogeerd. Het hele complex valt onder de monumentenzorg van het bondsland Beieren. Ook de watertoren een bijzonder gebouw in Schillingsfürst. Een andere bezienswaardigheid is de Beierse Jagdfalkenhof, een roofvogeldierentuin.

Bezoeken: 121

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren