Techniek

Camper laadaccu en verbruikersaccu doormeten.

Accu falen is voorspelbaar.

Het is een misverstand, dat veel automobilisten denken dat de accu zomaar ineens kapot gaat. Zeker niet waar. Dat veel autobestuurders niet eens merken dat de accu van hun auto achteruit gaat en minder wordt en dit wil dus niet zeggen dat die achteruitgang niet is te monitoren. Het is het namelijk wel zo. Het falen van een accu is vaak voorspelbaar en met het juiste meetapparatuur kun je het moment zelfs zien aankomen. Dan de vraag, hoezo, mijn accu is niet goed meer. Hij start toch?  Wel beste bestuurders, nog wel, maar doet hij dat straks ook op een koude winterochtend, als het even onder het vriespunt is gekomen? Een test liegt niet. Je kunt aan het verloop van de meetresultaten zien wanneer het eind van het accucapaciteit in zicht komt. Ook is het zo, dat je het vaak merkt aan het starten, het gaat wat stroever allemaal en vaak is het zo, dat u er dan al rekening mee moet houden dat de aanschaf van een andere/ nieuwe accu er aan zit te komen.

Laadt mijn start-accu op?

Veel camperaars vragen zich af of hun start-accu ook wordt opgeladen als ze de camper aangesloten hebben  aan de  walstroom. Dit hangt ook helemaal af, van hoe jouw camper elektrisch is opgebouwd. Bij heel veel campers is dat wel het zo maar bij heel veel andere weer niet. Normaal gesproken het hoort in uw camper-handboek te staan maar ja, in veel gevallen is dit er niet meer bij, vooral bij oudere campers. Er is wel een vrij simpele methode om te zien of jouw start-accu wel wordt geladen. Heeft u een bedieningspaneel die de spanning op de start-accu kan weergeven? Kijk eerst wat die spanning van de start-accu is en dit, voordat je walstroom aansluit, om vervolgens die spanning nog eens te meten met walstroom erop. Als je dan iets van 13,4 V of hoger meet dan wordt jouw start-accu prima opgeladen. Heb je geen paneel dat de spanning kan weergeven, dan kan je met een multimeter op de start-accu moeten vaststellen of er geladen wordt.

Deze meting kunt u natuurlijk ook doen bij de verbruikersaccu van uw camper.

 

 

digitale multimeter
Typische meet bereiken voor digitale multimeters zijn
de maximaal gegeven waarden zijn de maximale waarden per meetbereik.
   * DC Voltage: 200mV, 2000mV, 20V, 200V, 600V.
   * AC Voltage: 200V, 600V.
   * DC stroom: 200µA, 2000µA, 20mA, 200mA, 10A*.
   * AC stroom: geen. (deze heb je normaal gesproken ook niet nodig)
   * Weerstand: 200, 2000, 20k, 200k, 2000k, Diode Test.
Het natuurlijk zo, dat er heel veel formules en berekeningen wordt gehanteerd maar in het is natuurlijk zo, als u uw accu van tijd tot tijd eens even door meet en u ziet dan steeds dat hij in ruststand steeds iets minder wordt, dus als hij eerst 12.7 aangeeft en dan steeds lager (dus terugloopt) en als u dan ziet, dat hij ongeveer 11.6 aangeeft in ruststand, dan wordt het zeker tijd om een nieuwe accu aan te schaffen hetzij gemonteerd door u zelf of door een garage of specialist.

 

Laadtoestand accu % ontladen Rustspanning in volt
100% 0 12,72,
80% 20 12,52
60% 40 12,31
40% 60 12.09
20% 80 11.88
0% 100 11,64

De boven staande waarden zijn van een accu in rust, dus geen gebruikers aangesloten.

Het is ook vaak zo, dat de accu ongeveer een levensduur heeft van ongeveer 7 jaar. Dit is een indicatie die u kunt aanhouden en er rekening mee moet houden dat het belangrijkste onderdeel van uw camper vervangen moet worden.

Zonnepanelen controleren.

Als u er niet zeker van bent of uw zonnepanelen goed bijladen, als u deze op uw camper heeft liggen. Dan kunt u het volgende doen.

Het beste is als u met de camper in de zon staat.

  • Meet eerst de spanning van uw verbruikersaccu en schrijf deze waarde even op. bijvoorbeeld 12.8 volt
  • Daarna gooit u een deken of een kleed over uw zonnepanelen heen, zodat de lading wordt onderbroken.
  • Zet even een verbruiker aan zoals , de tv of verlichting de duur van 10 minuten.
  • Na 10 minuten meet u de accu weer en u zult zien dat deze is teruggelopen naar bijvoorbeeld 12.2 volt.
  • Zet de verbruikers uit nadat u de accu gemeten heeft en haal het kleed van de zonnepanelen af.
  • Meet de accu na ongeveer een half uur weer even op en als de waardes omhoog gaan weer richting of terug op 12.8 of misschien wel hoger.

Nu kunt u er vanuit gaan dat uw zonnepanelen hun werk doen en u zich voorlopig geen zorgen hoeft te maken  en dat alles goed functioneert .

 

Bezoeken: 1623

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren