Info...

Wonen in je camper in Nederland

In je camper wonen in Nederland, is dit toegestaan en mogelijk? hierbij zeg ik volmondig ja. Zo zijn er natuurlijk wel regels aan verbonden maar dat zal u niet vreemd in de oren klinken.
Op dit moment zijn er al heel veel mensen die de stap hebben genomen maar vaak is dit niet in het eerste geval wat men echt zou willen maar soms is het wel eens noodgedwongen.
Zo spreek ik uit eigen ervaring zegt deze geïnterviewde mijnheer Pietje en dat kwam door de echtscheiding van zijn vrouw en hem, dat er eigenlijk in Nederland geen huizen voorhanden zijn waar men in gehuisvest kan worden en dit door de woningnood die er op dit moment heerst maar vooral, en ik zal het netjes zeggen zo zegt mijnheer Pietje, de statushouders die in Nederland eigenlijk voorrang krijgen op de normale burger en dit door de regelgeving die in Nederland maar natuurlijk ook in andere landen door Brussel steeds meer wordt opgelegd waardoor de vooral jongere burgers niet aan de bak komen maar daarnaast, ik was ook zo’n persoon die, als ik de kosten van het huren en wonen ging optellen, al snel aan een verzameling van kosten kwam waar ik enorm van schrok, want ja als je inkomen net boven de inkomensgrens ligt om mee te kunnen dingen naar huurtoeslag en zorgtoeslag, dan ben je hier in Nederland echt aan de beurt.

Nu zal ik wat dingen noemen die er zoal toe doen in een situatie bij vele mensen  zoals huur, minimaal 750 euro gas en licht 350 euro zorg 185 euro + 35 eigen bijdrage per maand verzekeringen 100 euro en dan alimentatie 300 en gemeentelijke belastingen ongeveer 50 euro dan zit ik al snel op ongeveer 1770 euro en dan heb ik nog geen boodschappen gedaan reken maar uit, dus ik bedoel maar te zeggen, soms is het best een dingetje en is het eigenlijk niet mogelijk om een huurhuis te betalen en dan al helemaal niet in de vrije sector maar goed dit zijn de richtlijnen  waar een gemiddeld iemand mee te maken heeft hier in Nederland.

Wet BRP.

Wie permanent in een camper wil wonen, moet wel voldoen aan de Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP), waarin staat dat het verplicht is een adres op te geven bij de gemeente. Dat kan het woonadres zijn, maar wie zo’n adres niet heeft, kan ook een briefadres opgeven, een zogenaamd postadres. Dit moet een bestaand adres zijn en het mag geen postbus zijn.

Briefadres opgeven.

Bij het opgeven van een briefadres moet de camper bewoner vermelden waarom een briefadres wordt opgegeven in plaats van een woonadres. Bovendien is er schriftelijke instemming vereist van de bewoner van dit adres. Deze moet er namelijk voor zorgen dat de post van officiële instellingen en dergelijke daadwerkelijk bij de camper bewoner terechtkomt. Een briefadres is tijdelijk. De gemeente bepaalt hoelang de camper bewoner op een briefadres ingeschreven mag blijven. Als aan deze voorwaarden is voldaan, is permanent wonen in een camper toegestaan.

APV controleren.

Wáár de camper mag staan, is een ander verhaal. Vrij kamperen en langdurig parkeren is vaak niet toegestaan. Regels hierover kunnen per gemeente verschillen. Het is dus verstandig om hier de algemene plaatselijke verordening (APV) zorgvuldig op na te slaan.

Het afsluiten van een camperverzekering voor een camper waar men permanent in wil wonen lijkt echter niet mogelijk. Dit laatste kan de bottleneck zijn.

Wat kost wonen in je camper zo ongeveer.

Dit is natuurlijk voor iedereen anders, niet iedereen heeft dezelfde uitgaven maar de basisuitgaven daarom en geschat gemiddelde.

  • Zorg  185 euro p/p
  • verzekering +/- 50 euro
  • boodschappen 200 euro
  • bank pakketkosten 10euro
  • internet telefoon 50 euro
  • wegenbelasting 75 euro
  • reisverzekering 20 euro
  • brandstof 250 euro
  • overnachtingen 200 euro
  • overige kosten 150 euro
  • totaal 1285 euro per maand
  • Hier zit niet bij de onkosten waar men tegenaan loopt zoals onderhoud van de camper eventueel grote beurt of kleine beurt, distributie als je daar mee te maken heeft dus reken daar maar een extra bedrag voor uit, die van u van toepassing is. Maar echte tegenslagen niet meegerekend.

Dus al met al leef je zeker niet gratis maar het is wel zo, dat je jezelf kunt bedruipen en eigenlijk best wel een gewoon leven kunt leiden  als men in een camper woont  maar natuurlijk moet je er wel tegen kunnen en dit omdat de ruimte in een camper niet te vergelijken is met een woonhuis en als men zelfvoorzienend is zoals badkamer en zo  maar zo niet zal je toch ook  van sanitaire voorzieningen gebruik moeten kunnen maken, hetzij bij een camping of camperplaats of misschien wel bij vrienden of kennissen.
Maar al met al zegt Pietje, als ik in de camper bent, dan leef ik in een soort van bubbel en voel ik mijzelf thuis maar daarentegen heb ik natuurlijk wel eventuele uitvalbasissen op naar toe te gaan als ik mijzelf alleen voelt en dat is wel een mooi iets want, we moeten er voor oppassen dat we niet vereenzamen natuurlijk.

Weergaven: 202

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren