LAATSTE NIEUWSTechniek

Dieselpest bestaat dit echt?

Er circuleren verhalen over de dieselpest, bestaat dit echt?

In de biodiesel zit FAME  of te wel, Fatty Acid Methyl Ester dit zijn de lange moleculen in de brandstof die makkelijk vocht aantrekken, dan is de kans dat de bacteriegroei of te wel
micro-organismen wordt vergroot.
Dan is het tanken van 100 procent biodiesel voor veel gewone dieselmotoren niet aan te raden.
Wel wordt biodiesel in een lage mengverhouding van 7 procent aan gewone diesel toegevoegd.
Daarom is het, dat er in Nederland bij de dieselpomp B7 op het handvat staat.

Water in brandstof ideale voedingsbodem

In diesel zit echter al water, nu enige technische normen, volgens de EU-norm EN 590 tot 200 milligram per kilogram brandstof. Biodiesel bevat zelfs tot 500 milligram.
Water komt daarnaast ook via de ventilatiekanalen de tank binnen. Als in het voorjaar de temperaturen stijgen of jouw camper of boot in een verwarmde loods staat, wordt de tank volgens de ADAC de Duitse ANWB, een echte kweekvijver voor bacteriën en dus voor dieselpest. Wanneer je je voertuig lange tijd niet gebruikt, is het beter om de tank helemaal leeg te maken.

Benzine en diesel hebben van zichzelf al een organische oorsprong. Het gaat hierbij namelijk om koolstof chemische verbindingen die zijn ontstaan uit fossiele planten en dieren.
De toevoeging van meer biobrandstof en het daardoor nog hogere organische gehalte in diesel zorgt voor betere leefomstandigheden voor micro-organismen, bacteriën en schimmels.
Wanneer deze organismen overmatig groeien ontstaat bio slib dat voor interne verstoppingen kan zorgen.

Wat te doen tijdens lang stilstaan

In de dieseltank kan door meerdere oorzaken vocht ontstaan, zeker als de camper of boot voor langere tijd stilstaat in de stalling of stil ligt te wachten in de haven op het volgende seizoen,
Als dit vocht condenseert, gaan er waterdruppels in de diesel terecht komen en die druppels zakken dan naar de bodem van de dieseltank en als dit veel is kan er een klein laagje water in de tank ontstaan en daar kunnen dan schimmels en bacteriegroei door ontstaan en dat kan in later stadium funest zijn voor uw dieselmotor met alle gevolgen van dien.
Je kunt dit vrijwel helemaal voorkomen door de tank helemaal af te vullen met de brandstof die er in moet en dat gaat deze bovenstaande ellende vrijwel in zijn geheel voorkomen.

Er word gezegd, dat door de brandstof (te) lang te laten staan, wordt de verspreiding van micro-organismen aanzienlijk ondersteund. Daarom moet de biodiesel uiterlijk na zes maanden worden gebruikt of vervangen, wat ik persoonlijk toch wat overtrokken vindt want, niet alle situaties zijn hetzelfde natuurlijk maar dit is aan de eigenaren zelf om dit te beoordelen of dit van toepassing is.

Weergaven: 62

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren