Mooie routes

Romantischer strassen 15.

Füssen.

Füssen is een middelgrote stad van bijna 15000 inwoners in de regio Zwaben, Landkreis Ostallgäu in de het bondsland Beieren. De stad ligt in het zuidwesten van Beieren in de uitlopers van de Alpen en vormt het eindpunt van de Romantische Strasse. Füssen ligt aan de oude Romeinse Via Claudia Augusta en aan de rivier de Lech. De gemeente grenst aan Oostenrijk. Ten westen van de stad ligt de Hopfensee en ten noorden de Forggensee. Tot de gemeente Füssen behoren meerdere dorpen en gehuchten.

De wortels van Füssen reiken terug tot in de Romeinse tijd. De stad ontwikkelde zich door zijn ligging aan de Via Claudia Augusta van Noord-Italië naar Augsburg, die rond het 50 n.Chr. door keizer Claudius is aangelegd. Op de Schlossberg van Füssen zijn de fundamenten van een laat-Romeins castellum uit de vierde of vijfde eeuw gevonden. In het jaar 748 zou een missionaris genaamd Magnus die later heilig verklaard werd, zich in Füssen gevestigd hebben. Later ontstond daar het naar hem vernoemde Benedictijner klooster Sankt Mang. Rond dezelfde tijd ontstond er ook een Frankische koningshof. Aanvankelijk waren het heren uit de adellijke familie der Welfen die er de scepter zwaaiden, maar vanaf 1191 kwam het gebied in bezit van de familie van de Hohenstaufen. Al in de dertiende eeuw had de nederzetting zich tot een aanzienlijke stad ontwikkeld. Vanaf 1313 werden stad en klooster bestuurd door de bisschop van Augsburg. Het stadsrecht werd Füssen in 1286 of 1294 verleend. Tussen 1486 en 1505 werd aan de bouw van het Hohe Schloss gewerkt. De laatgotische burcht werd de zomerresidentie van de bisschop. Füssen beleefde zijn bloeitijd aan het begin van de zestiende eeuw. De Dertigjarig Oorlog (1618-1648) bracht voor Füssen zeer veel rampspoed, waarvan de stad slechts langzaam herstelde. Als gevolg van de secularisering van het bestuur werd Füssen in 1803 deel van het keurvorstendom Beieren. Füssen is beroemd door zijn betekenis voor de luit- en vioolbouw tussen de vijftiende en achttiende eeuw. Tegenwoordig is de economische betekenis van Füssen vooral gestoeld op het toerisme, in de directe omgeving staan de kastelen Neuschwanstein en Hohenschwangau. Internationaal is Füssen ook bekend door zijn succesvolle ijshockeyteam EV Füssen.

In Füssen zijn een aantal interessante musea gevestigd:

  • De Staatsgalerie im Hohen Schloss. In de noordelijke vleugel van het laatgotische slot bevindt zich een dependance van de Bayerischen Staatsgemäldesammlungen. In de zalen van de voormalige residentie worden beelden en panelen uit de periode van de vijftiende en zestiende eeuw geëxposeerd. Ook een glasschildering van Hans Holbein de Oudere maakt deel uit van de collectie.
  • De Städtische Gemäldegalerie. Deze bevindt zich ook in de noordvleugel van het slot. Hier ligt het zwaartepunt op negentiende-eeuwse kunst van de Münchner Malerschule.
  • Het museum van de Stadt Füssen. Dit is gevestigd in het voormalige Benedictijner klooster Sankt Mang. Het zwaartepunt van dit museum is het gebouw zelf. De betekenis van het klooster ligt in het feit dat het een totaalkunstwerk uit de barok betreft dat echter gebouwd is op middeleeuwse fundamenten. Pronkstuk van het museum is de zogenoemde Füssener Totentanz van Jakob Hiebeler uit 1602. In de afdeling stadsgeschiedenis wordt de geschiedenis van de luit- en vioolbouw gedocumenteerd. Ook is het door de Beierse koning Lodewijk II geplande Schloss Falkenstein virtueel te bezoeken.

Tot de bezienswaardige bouwwerken van Füssen behoren:

  • Het Hohes Schloss Füssen.
  • Het klooster Sankt Mang dat tot het jaar 750 teruggaat. Het huidige barokklooster werd gebouwd tussen 1697 en 1726.
  • Het Musiktheater Füssen met zicht op Schloss Neuschwanstein.
  • De Frauenkirche am Berg aan de overkant van de Lech is gebouwd in 1682/83.
  • De smalle Krippkirche heeft slechts een schip en is gebouwd in 1717.
  • De Sint Sebastiaan op het historische kerkhof in het midden van de stad is in 1507 gebouwd en tussen 1721 en 1725 werd er nog een langhuis aan toegevoegd.
  • De eenvoudige Feldkirche St. Ulrich und Afra stamt uit 1724/25.
  • De Franziskanerkirche uit 1763 tot 1767 is gebouwd in rococostijl.
  • De Spitalkirche Hl. Geist uit 1748/49 heeft op de façade een frescobeschildering.

Klik hier voor de camperplaatsen

Klik hier voor de volledige route

Weergaven: 362

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren