Ramen en deuren schoon; hoe doe je dat?

Met de juiste zorg, gaan ramen en deuren heel veel jaren mee. En dat onderhoud hoeft helemaal geen uren te duren.

Je hebt geluk: bij het onderhoud van ramen en deuren kun je bijna niets fout doen. Vooral de deuren van tegenwoordig behoeven nauwelijks aandacht. En als er na verloop van tijd toch schade optreedt, is dat vooral te wijten aan verkeerde reinigings- of onderhoudsmiddelen – even opletten en koppie d’r bij houden.

Niet meer dan een drupje.

Bij deuren, kleppen en ramen is het van belang om de rubberen afdichtingen met de juiste onderhoudsproducten soepel te houden. Gebruik voor het rubber in geen geval middelen die siliconen bevatten maar een gespecialiseerd preparaat persoonlijke vind ik WD40 een mooi product. Pas op bij het smeren van sloten en scharnieren, te veel olie zorgt ervoor dat de kunststof in het vergrendelingsmechanisme uitzet, waardoor het slot of scharnier minder goed functioneert maar ook is het zo, dat olie altijd een spoor achterlaat en ook aan de binnenzijde van een slot, daar vuil op gaat zitten en steeds meer vuil betekent dat het slot slechter of slecht gaat functioneren.
Scharnieren met een draaiasje in een kunststof omhulsel hoeven in het geheel niet te worden gesmeerd. Draaiassen die in hun aluminium behuizing zitten, hebben wel wat smering nodig. Een paar druppels universele olie is genoeg. hetzij WD40, ook  te lezen op deze website of Naaimachineolie of zelfs slaolie is al een optie.
https://campertraveling.nl/?s=WD40

Kunst(stof) en vliegwerk.

 

Ramen van kunststof zijn kwetsbaarder dan glazen oppervlakken en vertonen dus sneller krasjes. Gebruik bij het poetsen daarom altijd rijkelijk water en voor het drogen een zeem of zachte doek. Voor aangekoekt vuil raden fabrikanten een dunne zeepoplossing aan, verkrijgbaar in de kampeerwinkel.

Schoonmaakmiddelen voor glas bevatten in de regel alcohol en zijn daarom taboe. Eventuele krasjes verwijder je met een speciale Acrylglas-politoer maar ook de gewone koperpoets of zilverpoets is een goed spul om krasjes als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen, ook te lezen op deze website. Vocht tussen de ramen komt geregeld voor en duidt er niet per se op dat het venster niet waterdicht is. Deze condens verdwijnt meestal na verloop van tijd vanzelf.
https://campertraveling.nl/?s=koperpoets

Op een kiertje.

Ten slotte nog een tip voor verduisteringsrollers. Als een roller oftewel zonwering bij felle zonneschijn gedurende langere tijd gesloten blijft, kan het ook zo zijn, dat het raam door oververhitting schade kan oplopen. Zet het raam daarom indien mogelijk op een kier, of laat de roller of het overgordijn open. Loop alle ramen en deur minstens eenmaal per jaar na. Controleer alle dichtingen en losse onderdelen.

Hits: 292