Tips

Doe de deur op slot met de sleutel

Het is ons met de camper gelukkig nog niet overkomen (afkloppen), maar dat komt door de harde leerschool die we beide met onze auto hebben meegemaakt. In totaal hebben we goed vier keer naar moederlief gebeld met de vraag of ze de reservesleutels wil komen brengen. Omdat we de reservesleutels nu zelf mee hebben, en geen raam in willen slaan, doen we de deuren alleen van buitenaf op slot met de sleutel. Zo weten we zeker dat de sleutel niet binnen blijft liggen en we onszelf buitensluiten.

Water kan vaak gratis gevuld worden bij tankstations

In veel gevallen is het mogelijk om gratis je vuilwater en chemische toilet te legen maar voor water moet betaald worden. Gelukkig zijn ook hier genoeg alternatieven voor te vinden. Zo hebben de meeste tankstations een gratis waterpunt (vaak bij het punt waar de banden opgepompt worden) maar ook zijn er veel openbare waterpunten te vinden. Hier kun je gratis bronwater innemen. Lekkerder dan dat wordt het niet!

Extra: Wij drinken NIET uit onze watertank, we kopen flessen drinkwater. Ondanks dat het meeste water in Europa drinkbaar is wil het nog niet zeggen dat het ook lekker is. Daarnaast hebben we niet veel vertrouwen in onze schoonwatertank om het te drinken. Bij de meeste supermarkten in (Zuid)Europa koop je een 6L drinkwaterfles voor €0,60.

Houdt de luchtdruk van de banden in de gaten

Net als bij een auto rij je goedkoper wanneer de bandenspanning juist is. De spanning is afhankelijk van het type auto en camper, dus deze is voor veel mensen verschillend. Wij proberen (soms vergeten we het) elke maand te stoppen bij een tankstation om de luchtdruk te meten en indien nodig bij te vullen. Zo verbruik je minder brandstof en gaan de banden langer mee.

Slapen kan bijna overal

Hoewel het leuk is om op de mooiste plekken te slapen, gaat die vlieger helaas niet altijd op. Gelukkig kun je bijna overal slapen. In de meeste landen mag je namelijk gewoon op parkeerplaatsen overnachten, ook die op afgelegen plekken, aan het strand of in de bossen. Wij gebruiken de apps Campercontact en Park4Night om inspiratie op te doen.

Alleen LPG is niet ideaal

In het begin van onze zoektocht naar een camper was een vaste LPG-tank ons doel. Die kregen we (helaas) niet gevonden. Dus hebben we een losse LPG-tank geplaatst. Het oorspronkelijke idee was dat we er twee naast elkaar zouden zetten tot we geattendeerd werden op het feit dat LPG veel eerder ‘bevriest’ dan propaan. Dus ga je naar gebieden waar het in de nacht vriest dan heb je niets aan je LPG-fles. Die van ons bevroor al een paar keer. Op die momenten ben je wat blij met een ‘normale’ propaangasfles.

Praat met ‘lokale’ camperaars

Zeker in de populaire Europese landen zoals FrankrijkPortugalSpanje en Italië kom je veel ‘lokale’ camperaars tegen. Ze zullen lang niet allemaal Engels spreken maar een heel aantal doet dat wel. Van hen krijg je vaak de beste tips over waar je schitterend kunt staan of wat je echt niet mag missen. Uiteraard is dit ook voor camperaars in het algemeen maar iemand die op reis is in eigen land weet meestal net even wat meer.

Probeer net niet waterpas te staan

Je zult het veel campers zien doen, waterpas staan. In het begin waren we er totaal niet mee bezig totdat we een ochtend wakker werden met spierpijn. We stonden zo scheef dat we half naar beneden gleden en dus de hele nacht bezig waren met corrigeren om goed te liggen. Ook toen zijn we, met behulp van een waterpas, gaan proberen zo recht mogelijk te staan. Totdat het begon te regenen en er plassen water op het dak bleven staan. Daarom staan we nu steeds net niet waterpas. We zorgen dat ons hoofd net iets hoger ligt of de achterkant net iets omhoog staat. Zo loopt het water altijd weg (je kunt het water zelfs opvangen) en voorkom je eventuele lekkages.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *