Info...LAATSTE NIEUWS

Slecht weer en bliksem in uw camper

Lekker knus in je camper verblijven, er is weinig genoeglijker dan dat. Maar tijdens onweer en bliksem is dit een situatie apart, omdat een blikseminslag in de camper verstrekkende gevolgen zou kunnen hebben.

De vraag is, hoe veilig ben je in de camper?

In een auto ben je relatief veilig, omdat de metalen carrosserie als een beschermende kooi werkt, de kooi van Faraday, die ervoor zorgt dat de stroom van een blikseminslag kan afvloeien naar de bodem, zonder dat je binnen geëlektrocuteerd wordt. Bij een bus camper is die kooi van Faraday ook werkzaam, zolang een eventueel hef dak ingeklapt is.

Een opbouwcamper is vaak van triplex of aluminium en polyester gebouwd en waarschijnlijk is de geleiding van het aluminium voldoende om een kooi-van-Faradayeffect te creëren. Maar het is niet zeker of je daar blind op kunt vertrouwen. Gelukkig komt blikseminslag bij campers niet veel voor.

In een caravan of camper, met grotendeels)metalen opbouw met een aluminium huid of waar aluminium verwerkt is in de opbouw, kun je tijdens onweer en bliksem  veilig verblijven. Blikseminslag direct in de caravan of camper, zal hoe dan ook zeker aanzienlijke schade aan apparatuur veroorzaken.

Afstand onweer berekenen.

Wanneer bij een onweersbui de flitsen en donderklappen direct op elkaar volgen, dan moet je er vanuit gaan dat de onweersbui heel dichtbij is. Wel is de afstand van de bui, vrij nauwkeurig te berekenen en dit kunt u zelf doen door even te tellen. Eén seconde tussen flitsen en donder is ruim 300 meter dus, als men een flits afwacht en dan begint te tellen en u telt bijvoorbeeld zes seconden, dan is de bui 6 keer 300 meter is 1800 meter dus, is de kern van de bui zo’n 2 kilometer bij u vandaan. Het tellen doet u het beste door van 21 naar boven te tellen en dit omdat de tijd die u nodig heeft om eenentwintig te zeggen overeen komt met 1 seconde. Maar als de donder en bliksem vrijwel gelijk is, dan zit u in de kern van de bui war de kans op inslag het hoogst is.

Tips en raad bij onweer.

Onweer tijdens het rijden: een blikseminslag in een rijdende camper kan een schrikreactie oproepen door het knallende lawaai en ook  doordat elektrische systemen uitvallen.

Bij blikseminslag kunnen de banden zwaar beschadigd raken. Rijd je op dat moment, dan bestaat het gevaar dat een klapband zich kan voordoen. Zoek bij hevig onweer een plek om stil te staan en dit omdat Onweer vrijwel altijd gepaard gaat met harde wind en hevige buien.

Maak van je camper niet het hoogste punt in de omgeving.. Probeer ergens te gaan staan waar ook bebouwing is, of hoge bomen.  Maar vermijd metalen hekken en afrasteringen.

Neem alle voorzorgsmaatregelen voordat het onweer losbarst. Tijdens het onweer kan je beter binnen zitten en niet buiten lopen

.Bij onweer is het mogelijk ( al is de kans heel klein) dat de bliksem inslaat in de stroomkast waar op ingeplugd staat je stroom van krijgt. Zo’n inslag kan via je elektriciteitskabel grote schade veroorzaken aan de camper.

Koppel je kabel tijdelijk los en berg hem op in de camper. Koppel ook de antennekabel los. Laat de satellietschotel zakken en draai de luifel in, dit vooral om dat onweer vaak met hevige wind en regen gepaard gaat

Houd ramen, deuren en dakluiken gesloten Is de bliksem ingeslagen? Ga dan niet direct naar buiten. Op de plek van een blikseminslag vormt zich een soort spanningstrechter in de bodem, een plek met een diameter van honderd meter waar de spanning naar buiten toe afzwakt. De spanning van een bliksem is niet zomaar weg, dat duurt even. Wat je kunt doen is wegrijden. Maar doe dat heel langzaam, want de banden kunnen beschadigd zijn.
Dus na inslag, controleer eerst uw camper  aleer u er eventueel weer de weg mee op gaat en waarschuw en raadpleeg ook uw verzekering

Ook weten wij dat u dit allemaal niet doet, alleen het hoognodige maar doet er uw voordeel mee.

Weergaven: 823

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren