Info...

Wilt u een camper aanschaffen??

Het camperhandboek: dus u wilt een camper?

Een camper betekent vrijheid en vrij zijn. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in? Vlak voor vertrek kunnen beslissen of je naar Spanje, Zweden gaat of naar Frankrijk. Bijvoorbeeld omdat het weer in Scandinavië niet veel goeds voorspelt en Bretagne betere vooruitzichten heeft. Het is ook het zoeken van een camperplek in welke plaats of regio dan ook en heft u fietsen bij u, dan bent u helemaal vrij. Dus u wilt een camper?

Vrijheid ervaar je op mooie plaatsen of plekken waar je natuurlijk vrij kunt staan in het natuurschoon kunt genieten maar ook op camperplaatsen waar je toch vrij staat en toch ook contact met je buren kunt hebben het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat toch? Ik zeg altijd maar zo, er is voor iedereen een plekje waar je van kunt genieten maar je moet het zelf zien en ervaren.

Gaan en staan waar je wilt.

Een camper maakt het mogelijk te gaan en te staan waar je wilt. Voor de een is dat toch de bekendheid van een wat luxere camping met alles erop en eraan. Voor de ander is dat het uitzicht op zee of net de andere kant op, de bossen in. Geen voorzieningen als een receptie, een douchegelegenheid, stroom en water. Dat heb je immers allemaal bij je in je camper. Of overnachten bij een kasteel of een ruïne behoren ook tot die keuze. Een camper hebben en er mee op pad gaan betekent vrijheid, maar je moet het natuurlijk wel zelf zoeken om te kunnen ervaren wat die vrijheid betekent.

De keuze is reuze.

Wat heb je daarvoor nodig? Natuurlijk een camper! Maar welke? Er zijn wel 180 merken en nog veel meer modellen en dat maakt het allemaal niet gemakkelijk en soms zie je door de bomen het bos niet meer? Je zult je op de koop moeten voorbereiden wat voor jou de juiste camper zal zijn. Een nieuwe of tweede hands, er is keuze in overvloed.  Je zult je toch moeten oriënteren, wil je een  dwars bed, een Frans bed, een lengte bed of een Queen bed? Om zo maar een paar dingen te noemen en  wat voor motor heb je nodig? Een motor met heel veel paardenkrachten of juist een ietsepietsie minderen dan nog wat,  kan de hond ook mee? Is rijbewijs B voldoende of moet je voor een zware jongen een vrachtwagen rijbewijs hebben want, hoe zit het met de 3500 KG grens? Kan iedereen zo’n groot ding eigenlijk wel besturen? Hoe vervoer je de e-bikes of een scooter? Hoe snelheden mag je in welk land rijden? Welke verzekering heb je nodig? En welke omvormer en verbruikers accu?
Zo zijn er heel veel vragen die meetellen om tot een juiste keuze te komen en soms is dit echt niet gemakkelijk. Allemaal vragen die je maar beter beantwoord kunt hebben voor je een camper hebt gekocht. Een beetje weten wat je wilt en een beetje weten wat je koopt. Je schaft tenslotte geen zak tomaten aan. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Gewichten?

Als je een personenauto koopt sta je  meestal niet stil bij het gewicht dat aan belading meegenomen kan worden. Maar voor een camper is dat juist heel erg relevant. Een camper wordt nu eenmaal gebouwd met motor en cabine en soms carrosserie van een bestelauto. Daarvoor geldt in de regel een door de RDW toegelaten maximum massa van 3500 kg.  Iemand met een  camper rijdt, rijdt doorgaans met een volgepakte auto. Dan zit je al heel snel aan de gestelde grenzen. Een stel van 2 personen met een camper komen daar meestal wel mee uit, maar zodra er twee of drie kinderen, bagage, een paar fietsen, een motor of een scooter mee moeten loop je het gevaar dat je overbeladen raakt.

Sommige campers hebben een technische maximum massa die bijvoorbeeld 3800 kg of 4250 kg bedraagt. Dan kan de camper opnieuw door de RDW op dat hogere gewicht worden gekeurd. Bij een toegestane maximum massa groter dan 3500 kg betekent dat wel rijbewijs C of C1. Een een aantal beperkingen. Je in Duitsland op de snelweg niet harder rijden dan 100 km en in Frankrijk 110 km. en geloof me, dat is hard zat en dan is daar is nog wel overheen te komen. Als de camper niet kan worden opgewaardeerd, of de chauffeur niet bereid is om C1 te halen moet eventueel overgewicht toch worden gezocht in minder meenemen. Minder water, minder etensvoorraad, e-books in plaats van de papieren versie, geen of lichtere fietsen, bedenk het maar, het is vaak geven en nemen.

Sommige mensen vinden het maar onzin. Er zou door de politie op gewicht gebied, soms wel eens iets door de vingers gezien worden, maar helaas coulance-regelingen zijn er niet bij de politie en handhaving, zo simpel is dat. Strakke regels in andere landen zijn er wel. Duitsland en vooral Oostenrijk en Zwitserland zijn er heel streng in. Wordt dan iedereen bekeurd of terug gestuurd? Nee, zeker niet. Door het rode licht of te snel rijden levert ook niet altijd een bekeuring op. Maar je kan het beter voor elkaar hebben als je bij een politieactie in een fuik loopt, toch? Het is ook je eigen verantwoording en veiligheid en natuurlijk die van anderen. Banden, vering en remmen krijgen onder de zware vakantielast nogal wat te verduren.

Zo is het nu eenmaal. Leuker kunnen we het niet maken maar het is zeker belangrijk, dat je weet wat je wilt en van te voren moet weten wat je koopt en laat vrienden die al ervaring hebben met en campe, u een beetje instrueren met de hows en nohows.

Welke bedden hebben uw voorkeur?

Een camper moet groot lijken bij instap en klein van buiten zijn. En ieder heeft zo zijn voorkeur natuurlijk vooral over de bedden nu is het zo dat een dwars bed leuk lijkt maar deze lijken alleen  maar lastig, het is dan zo dat de een over de ander heen moet klimmen om een in de nacht een bezoekje te brengen aan het toilet.
Dan is een lengte bed veel gemakkelijker en kruip je gemakkelijker onder je dekbed omdat de instap beter is, maar een lengte bed neemt maar liefst 60 cm meer van de lengte van de camper in beslag.

Fietsen meenemen?

En hoe had u gedacht de fietsen mee te nemen? Die gaan achterop! Maar een fietsenrek maakt het voertuig weer zeker 40 cm langer. Daar mag je dus best wel wat langer over nadenken voor de aanschaf. Er zijn nog wel een paar punten om af te wegen. Mocht u E Bikes meenemen dan kunt u er beter voor kiezen om E bikes te kiezen en te kopen waar de Accu of batterij onder de bagagedrager zit, deze accu’s kunt u gemakkelijk verwijderen en los in de camper leggen, het is natuurlijk niet zo dat u er in totaal gewicht mee bespaart maar wel twee fietsen zonder Accu  scheelt ongeveer 10 tot 12 kilo en is beter voor uw fietsendrager.
De fietsen meenemen in de garage is een uitstekende oplossing. De dure fietsen staan veilig en droog. De hoogte en breedte van de toegangsdeur moeten wel op de fietsen berekend zijn. Met een verstelbaar stuur is vaak al veel mogelijk te maken.

De 7 beste e-bikes voor woon-werkverkeer | ANWB Voor iedere dame een passende damesfiets van Batavus

Ook is niet iedereen fysiek bij machte om een stel fietsen op een hoog fietsenrek te tillen en daarom , als u de accu’s eraf kunt halen dit een kleinere belasting is voor uzelf. Gelukkig zijn inmiddels er talloze voorzieningen, ook om een fietsenrek elektrisch om hoog te krijgen. Elk voordeel heeft zijn nadeel. Bedenk, dat elke optie weer extra gewicht meebrengt. Veel camperleraars worstelen immers met de toegestane massa van hun kampeerwagen. Een paar zware fietsen met rek achterop maakt de camper ook weer zwaarder. Zo is het nu eenmaal. Een beetje weten wat je wilt en een beetje weten wat je koopt. Ook als het om het meenemen van fietsen gaat.

Zoektocht.

Nog op zoek naar je eigen camper?
Het is allemaal niet zo gemakkelijk mijn advies is dan ook, kijk eens bij vrienden of kennissen die een camper bezitten wat hun voorkeuren zijn, omdat deze mensen vaak veel ervaringen hebben en u dan tips kunnen geven wat belangrijk is om in uw beslissing mee te nemen maar ook wat beter is om niet te kiezen en wat minder belangrijk is, verder wens ik u heel veel succes met deze moeilijk keuze maar als je een camper gevonden hebt, ga dan lekker de hort op en ga lekker genieten. Succes.

Bekijk het huidige aanbod van campers .

Bezoeken: 143

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren