Wat kost een camper in het gebruik.
Wat kost een camper?
Moeilijke vraag natuurlijk, want het is net zoiets als de vraag wat een auto kost. Het hangt er gewoon vanaf of je nieuw koopt of gebruikt en hoe hoog je de lat legt, doormiddel van comfort, ruimte en prestaties.
Aanschafprijzen kunnen heel erg oplopen voor de grote jongens tot heel ver boven de ton. Met een kleinere beurs en de nodige durf, start het ergens tussen de tien en twintig duizend euro. Maar je zult voor wat moois al gauw op dertig of veertig duizend uitkomen. Iemand van een camperbedrijf vertelde ons eens, dat hij vaak niet goed begreep, waarom mensen een camper kopen en niet huren. “Als je een paar keer per jaar met een camper weg gaat, is het echt slimmer om te huren. Het kost onder de streep minder, je kunt het type camper aan het soort trip aanpassen en stapt bij vertrek gewoon in een complete jonge camper. Zijn er onderweg problemen, dan zijn die problemen doorgaans voor het bedrijf waar je van huurt en minder voor de gebruiker zelf. Natuurlijk is het geweldig om op elk moment in je eigen camper te kunnen stappen om weg te gaan. Dat geldt zeker voor mensen die er de tijd hebben en of nemen , om vaak en lekker lang te reizen met al hun eigen spullen bij de hand.
Rekenen.
Om je een goed beeld te vormen is het zaak om eens wat realistische kostencijfers op een rijtje te zetten. Denk daarbij eerst aan de aanschaf, maar daarna ook de jaarlijkse afschrijving. Die kan bij nieuwe campers al snel vele duizenden euro’s kosten. Bij wat oudere campers is dat minder relatief veel minder maar dan kan je vaak harder tegen andere kosten aanlopen. Denk met name aan onderhoud, slijtdelen als banden en reparaties. Eventueel aankoopkeuring en de belangrijke vochtmeting. Een camper is woonhuisje en auto tegelijk en dat kost nu eenmaal geld. Net als de APK en alles wat daaraan vasthangt.
Daarnaast krijg je natuurlijk te maken met de motorrijtuigenbelasting, vaak ook een stevige uitgave per maand voor vaak een diesel slurpende camper en de speciale camperverzekering met liefst een reisverzekering die ook het terugbrengen en vervangend vervoer dekt. Bovendien zal er doorgaans een stalling moeten komen. Kijk niet raar op als de ‘vaste lasten’ voor een gangbare niet eens gek kostbare camper op vijf of zes duizend euro per jaar uitkomen. Luxe modellen flink veel meer, terwijl een budgetaanpak vanzelfsprekend best voordeliger kan uitvallen. Zet dus je wensen op een rijtje en ga er eens goed op rekenen. En vergeet niet: huren is zeker een optie.
Ook al zou je een eigen camper voor een aantal maanden per jaar schorsen (uit de wegenbelasting halen) is dit voor nieuwe jongere campers veel duurder dan een oudere. Hou daar ook rekening mee.
Camper huren.
Een camper huren: Het aanbod is ruim, maar zorg wel dat je er op tijd bij bent indien je mogelijkheden tot de vakantieperiodes beperkt zijn en dit vanwege kinderen of werk bijvoorbeeld. Helaas hangt daar een prijskaartje aan. Kijk maar eens wat rond op het internet en je zult merken dat huurprijzen enorm variëren. Zo kan het zijn dat er vaak tientjes per nacht meer kwijt bent, variërend van wat voor camper en als u dan huurt, kijk dan wat u nodig heeft en vergeet nog 1 ding niet , als u naar warme oorden gaat, dan leeft men de hele dag buiten en slaapt alleen in de camper.
Waar kun je terecht? Grote camperbedrijven doen vaak ook aan verhuur. Dat geldt ook voor merkdealers. Daarnaast zijn er gespecialiseerde bedrijven. Het is zeker ook een optie om van particuliere eigenaren te huren. Kijk voor een indruk maar eens op het internet en zoek bijvoorbeeld naar bedrijven die verhuren voor particulieren.
Belangrijke tips.
Let goed op, wat er wel en niet in de aangeboden camper zit, zoals klapstoelen zijn wel zo prettig bijvoorbeeld en huisraad maar als u een camper huurt, mag u er vanuit gaan dat alles er in zit maar controleer dit ook even voor je gaat vertrekken met de camper en naar leuke oorden rijdt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Ook zal er vaak een forse borg worden gevraagd, kijk niet op van duizend euro. Het is natuurlijk wel zo, als men de camper terug inlevert en er geen problemen of beschadigingen zijn, dat u de borg terug krijgt.
Het is wel zo, dat u alles moet controleren zoals de verzekeringen, normaal gebeurt dit al door het bedrijf waar u van huurt maar een dubbelcheck is nooit overbodig.
Dus wat u ook gaat doen, wij wensen u een goede reis en een super verblijf op uw vakantiebestemming.
Weergaven: 176