Over belading en de prent die er voor staat.
Over belading.
Het gebeurt nog steeds, over belading. Je hoort de gekste verhalen op forums en dan zie je ook antwoorden bijvoorbeeld, ik rij al heel veel jaren te zwaar beladen en nooit een boete gehad. Uit een peiling wat de NKC gehouden heeft, blijkt dat 2 van de 5 camperaars hun camper nog nooit gewogen heeft en 1 op de 4 van de campers is of zijn wel eens te zwaar beladen op pad gegaan en dan nog eens 20 procent heeft daarnaast geen idee of hun voertuig wel eens te zwaar beladen is geweest, dit is toch wel zorgelijk lijkt mij.
Weet wat je weegt.
Hoe kom je er eigenlijk achter wat je camper vol beladen weegt? Natuurlijk door je camper van tijd tot tijd te wegen en geloof mij, het is echt wel nodig en waarom? Wel omdat we niet half weten wat we allemaal meenemen in de camper.
Let bij de belading van jullie camper ook op de verdeling van de lading over de assen Voor de goede bestuurbaarheid is bepaald, dat 30% van de totale massa op de vooras moet rusten. Weeg op de weegbrug dus de druk van de vooras en de achteras apart. Door deze twee op te tellen ken je het totaal gewicht van je camper.
Wat je bij een weegbrug niet meet, is de verdeling van het gewicht over de linker en de rechter kant van je camper. Dat is natuurlijk ook van belang in verband met de wegligging, ongelijkmatige slijtage van uw banden en vergeet ook niet dat de uitlijning van uw camper niet altijd op orde is. Dit kun je met zo’n weegschaal goed achterhalen. Hier meet je per band het gewicht van je camper. Er zijn formules voor om de druk van de band te vermenigvuldigen en dan de druk van de vooras te berekenen maar dit wil ik jullie niet aandoen omdat het niet zo eenvoudig is.
Boetes.
Theoretisch kan de minste over belading van een camper leiden tot een boete en/of kan verlangd worden dat lading wordt verwijderd. In Nederland wordt in de praktijk een over belading van 5 procent gedoogd. Boetes liggen in Nederland tussen de 120 en 470 euro. In het buitenland gelden andere bedragen en regels.
Gewichten van mensen en attributen.
Bestuurder en bijrijder of passagier 150 kg
Schotel + tv en ontvanger 19 kg
Zonnepanelen ongeveer 10 kg p/s dus per 2 20 kg
Luifel 35 kg
Schoonwater 100 kg
Vuil water 20 kg
Diesel varieert maar gemiddeld 70 kg
Huishoud accu 23 kg
Airconditioning indien aanwezig 20 kg
Tafel en 2 stoelen 12 kg
Kleding – beddengoed – tijdschriften/boeken – laptop 50 kg
Gereedschap – schoonmaakmiddelen – en wat diversen 25 kg
Eten en drinken gemiddeld 40 kg
Fietsendrager – 2 E bikes 75 kg
Dus al met al, als je deze lijst eens doorneemt en optelt wat je allemaal meeneemt dan kom je zeker aan een hele waslijst en als je dat dan bij elkaar optelt, dan schrik je echt van het gewicht denk ik. Dit lijstje hierboven is al 659 kilogram .
Technisch toegestane massa.
Of een camper opgewaardeerd kan worden naar een hoger maximum toegestane massa hangt dus af van de technisch toegestane massa. Dat is ook niet zo gek: de techniek (onderstel, remmen, vering, etc.) bepaalt wat jouw camper zoal aankan. Het is onder omstandigheden mogelijk de technisch toegestane massa te laten verhogen. Het voert te ver in dit artikel om dat uit te diepen. Zoek op google en je komt in een woud aan artikelen over kosten, bureaucratie en ellende.
Een voorbeeld : Stel de camper heeft een technisch toegestane massa van 3500 kg. Dit betekent dat het voertuig met ledig gewicht van bijvoorbeeld 2860 kilogram weegt, dit zou dus betekenen dat deze camper maximaal 640 kilo mag laden. Als je nu dit rekensommetje eens maakt en kijkt wat er in de bovenstaande lijst staat, dan is het zo dat je al een overgewicht pakt van 19 kilogram wat natuurlijk niet veel is maar al met al is het toch een dingetje om zeker rekening mee te houden en dan toch van tijd tot tijd eens even een weegbrug te bezoeken.
Weegbruggen Nederland.
Hieronder een link met een lijst weegbruggen in Nederland en bekijk boor u zelf of er een weegbrug bij u in de buurt is om van tijd tot tijd uw camper te wegen en te oordelen of u alles goed beladen heeft.
Adressen-weegbruggen-Nederland
Weergaven: 611