Wat is de juiste koeler voor uw camper.

 

Het is natuurlijk de vraag, wat is nu de beste koeler voor uw camper. Is dit nu de dak ventilator of de dak airco of toch maar de splitairco of misschien toch maar de bank airco of toch de Maxxfan ?? Zo ziet u maar er zijn nogal wat soorten en maten ventilatoren en koelers op de markt, wat het er natuurlijk allemaal niet gemakkelijker op maakt om een goede keuze te maken wat voor u het beste maar ook gunstigste in prijs is om aan te schaffen.

Dakairco.

 

Een dak airco is volgens vele de beste manier van koelen, wat is het door vele aangegeven rede. Wel, de warme lucht stijgt en daardoor moeten we proberen om ze daar zo snel mogelijk af te koelen en dus zegt men dat als de warme lucht opstijgt, dan zet je de airco aan op afzuigen naar boven en dan raak je inderdaad veel warmte kwijt maar er zal toch ook frisse lucht binnen moeten komen, wel dat regelt de dak airco allemaal. Vaak  kan een dak airco koelen maar ook verwarmen maar, bij een dak airco moet je op enkele puntjes letten.

1/  Is er überhaupt genoeg plaats op het dak ?
2/  Wil ik eigenlijk wel een dakraam afstaan voor een ventilator?
3/  Kan de schotelantenne nog omhoog ?
4/  Ligt het zonnepaneel niet in de weg ?
5/  Wat is na montage mijn doorrijhoogte ?

Als je dit gecontroleerd hebt, moet je ook bekijken welk model je wilt aanschaffen, wil je enkel koelen en/of ontvlochten of wil je ook verwarmen?

Ook het koelvermogen moet je bekijken, voor een grote camper heb je een grotere airco nodig dan voor een kleinere camper even de aantal kuub berekenen en dan weet je ongeveer welke airco er bij uw camper past. Het stroomverbruik komt al snel uit op een 4 tot 6 ampère. Dat wat wil zeggen dat er op de camperplaats of camping ongeveer 10 ampère ter beschikking moet zijn om de airco zonder problemen te kunnen laten werken.

De prijzen liggen tussen de 1500 en 2000 euro ex montage

Bank airco.

Caravan Airco inbouwservice

Zoals de naam het al zegt passen de meeste bank airco’s onder de zitbank waardoor je geen dakluik hoeft af te staan dus blijft je lichtinval optimaal. Ook wordt dit model vaak in de dubbele bodem of garage van de camper ingebouwd. Dit moet dan wel gebeuren bij de bouw van een nieuwe camper en waarom? Wel omdat de aanvoerkanalen moeten worden weggewerkt. Toch worden deze airco’s ook wel achteraf geplaatst. Waarop moet je te letten bij aanschaf van een bankairco ?

Is er voldoende ruimte in de bank waar je deze airco wilt plaatsen?
Wil ik een bank afstaan en dan bedoel ik, de bergruimte?
Kan ik de aan en afvoerkanalen plaatsen, is er voldoende ruimte?
Is er onder de bank plaats om de warme lucht af te blazen ?
Is er voldoende ruimte om een rooster naar buiten in te bouwen ?

Deze toestellen hebben een laag stroomverbruik en ook op de laagste stand kunnen ze al werken op een zekering van 3 ampère. Dit toestel doet het vaak beter dan een dak airco als we gaan verwarmen. Het toestel wordt laag ingebouwd waardoor de warme lucht opstijgt, als de warme lucht opstijgt, is het vaak snel behaaglijk in uw camper.

De prijzen liggen zo tussen de 1200 en 1500 euro ex montage.

Split airco.

Een split airco is door zijn laag verbruik ideaal voor het gebruik in de camper of caravan. Ze hebben een goed koelvermogen. Het grote voordeel van deze toestellen is dat ze in het voor- na- en winterseizoen thuis gelaten kunnen worden en je het redelijk groot gewicht niet hoeft mee te slepen. Het verbruik is ongeveer 400 Watt, wat zo ong overeenkomt met 1,6 ampère. Hierdoor kan je de airco praktisch overal gebruiken. Het toestel wordt geleverd met beugels zodat je deze airco gemakkelijk aan een raam kunt bevestigen / hangen. De koelleidingen zijn zo dun gemaakt, dat je het raam nog steeds dicht kunt krijgen. Het gewicht is toch wel een dingetje en draait rond de 22 Kg

De prijzen liggen zo tussen de 450 en de 600 euro .

Maxfann.

De maxfann is eigenlijk een ventilator met veel luxe. De maxfann kan in alle omstandigheden gebruikt worden, zelfs bij regen en tijdens het rijden. Het toestel biedt een eenvoudige bediening door middel van een afstandsbediening en werkt met een thermostaat om de gewenste temperatuur in te stellen. De maxfann kan gebruikt worden om verse lucht aan te voeren of juist lucht af te voeren. Doordat de maxfann op 12 volt werkt, kan hij ook gebruikt worden als er geen voorzieningen zijn en je niet aan de walstroom kunt staan

De maxfann wordt gemonteerd in het dakluik en kan gebruikt worden tijdens het rijden waardoor de camper al gekoeld wordt. Hou er wel rekening mee dat hij niet lager kan koelen dan de temperatuur van de buitenlucht overdag, ‘s avonds en ‘s nachts.

Er zijn 10 ventilatorsnelheden met een praktisch niet waar te nemen geluid tot de midden stand.

Ondertussen zijn er al verschillende modellen op de markt, een witte, de zwarte en ook eentje met een transparante kap.

Dit transparante Deluxe dakluik met ventilator van Maxfann kan worden gebruikt voor zowel luchttoevoer als luchtafvoer in uw caravan of camper. Dit dakluik is geschikt voor caravans en campers met een gat maat tussen 36 x 36 en 40 x 40 centimeter. De aansluitspanning van deze maxfann is 12 volt.

Dit Maxfann dakluik heeft 2 hefarmen en heeft een verwijderbare insecten hor. Het luik kan eenvoudig worden bediend door een afstandsbediening en de elektrische thermostaat geeft u de mogelijkheid om de door u gewenste temperatuur gemakkelijk in te stellen. De ventilator beschikt over 10 verschillende standen en de maximale capaciteit is 26 m³ per uur. De diameter van de ventilator is 30 centimeter.

Het is namelijk zo dat ik de maxfann 3 jaar geleden heb laten instaleren en dan in het dakluik boven het bed en ik heb er tot op heden geen moment spijt van gehad en waarom niet? Wel ik heb een paar voorbeelden. Het is namelijk zo dat hij lekker aan kan blijven tijdens het rijden, wat al verkoeling geeft als u geen motorairco heeft in de camper ook de instelling op een bepaalde temperatuur is ideaal maar het lekkerste komt nog en dat is als je in bed ligt en het is warm , dan kunt u de maxfann op standje 3 heerlijk laten blazen en dit geeft een heerlijk verkoelend effect tijden uw nachtelijke bedrust.

De prijzen liggen zo tussen de 375 en 500 euro ex montage.

Dak ventilator.

Vocht kan zich langzaam en geleidelijk in het interieur van uw camper of caravan opbouwen. Dit kan oxidatie veroorzaken, invloed hebben op de luchtkwaliteit en het risico op schimmel verhogen. Zodra u een dak ventilator hebt geïnstalleerd wordt het vochtgehalte binnenin uw voertuig aanzienlijk verlaagd.

Dak ventilatoren voor campers en caravans zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en daardoor bestand tegen veel weersinvloeden. Het hart van deze fantastische ventilatie wordt gevormd door een krachtige ventilator die is geïntegreerd in het dakraam. Sommige Fan Tastic Vent-modellen hebben ook een ingebouwde thermostaat en sensoren die het vochtgehalte en de temperatuur waarnemen. De regensensor sluit de kap automatisch wanneer er vocht wordt gedetecteerd.

Er is een ruim assortiment accessoires voor de FanTastic Vent dak ventilator, waaronder de Ultra Breeze ventilatieafdekking, dankzij deze afdekking kunt u de ventilator gebruiken met de kap open tijdens slechte weersomstandigheden. De afdekking houdt regen en vuil buiten de deur.

Pas de rotatie van uw FanTastic Vent dak ventilator aan op uw huidige wensen. Als u onaangename geurtjes en bedompte lucht wilt verwijderen, kunt u de richting van de ventilatorbladen omdraaien om uw camper of caravan te vullen met frisse lucht, terwijl u blijft genieten van een stille omgeving.

De prijzen liggen ergens tussen de 150 en 300 euro ex montage.

 

 

 

Hits: 240

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *