Sympathieke blijk van waardering voor de zorg.

Dirksland – Dirkslander Wim Heistek heeft als blijk van waardering voor de zorg een schilderij van een engel gemaakt en dat aan het ziekenhuis geschonken. Donderdag 4 juni werd het onthuld in de hal van het ziekenhuis en overhandigd aan de heer Verhage die het namens CuraMare in ontvangst nam. De heer Verhage zei het enorm leuk te vinden dat iemand meedenkt over de situatie waarin we op dit moment allemaal leven, “dat iemand zijn medeleven uitbrengt naar de zorgverleners”.

Door Nick Ehbel

Aanleiding voor dit gebaar is dat Wim Heistek (55) kennissen heeft die door corona in coma hebben gelegen en verschillende familieleden in de zorg. Aan het schilderij hangt een papier met daarop de verantwoording van de schilder. “Dit schilderij is gemaakt en geschonken door Wim Heistek, voormalig vrijwilliger in dit ziekenhuis. Dit schilderij is aangeboden aan alle mensen die in de zorg werken en een hele zware tijd doormaken of hebben doorgemaakt in tijden van het coronavirus dat uitbrak in februari 2020. Het schilderij is gemaakt omdat het uit het hart komt en om alle zorghelden te bedanken voor hun tomeloze inzet. Bedankt allemaal.”

Coronaschilder

Wim Heistek is pas sinds heel kort begonnen met schilderen en zegt daarover: “Eigenlijk ben ik een corona-schilder. Het schilderen is uit verveling ontstaan tijdens de uitbraak van het coronavirus. Ik had op de vliering een schilderset staan en heb dat toen naar beneden gehaald. Ik ging het gewoon eens proberen. Op een gegeven moment ben ik naar Bob Ross gaan bekijken, want je moet ergens een voorbeeld aan hebben. Ik zag een prentje en ging gewoon beginnen en dacht dat ik wel zou zien waar het schip strandt.”

Hij vervolgt: “Het leuke van schilderen is dat je als amateurschilder eigenlijk niks fout kan doen. Als dat gebeurt, ga je er op die plek gewoon met je verf overheen. In mijn hoofd heb ik een beeld van iets dat ik heb gezien. Ik hou veel van landschappen. Nu denk ik bijvoorbeeld aan een boerderij dat in de polder staat. Ik heb zo’n bestaand beeld nodig. Eigenlijk is het dus realiteit en geen fantasie waar ik mee bezig ben. Daarna ga ik gewoon beginnen en schilder tot ik tevreden ben.”

Engel

Over het schilderij dat hij aan het ziekenhuis geschonken heeft, vertelt hij: “Zo is het ook gegaan met het beeld van de engel die ik geschilderd heb. Dat kwam doordat mijn zus redelijk jong is overleden. En in die periode heb ik dat beeld gezien. Dat beeld heb ik in mijn hoofd gehouden, het heelal en die engel daar in. Op een zondagmorgen kwam het opeens bij mij op dat ik een schilderij wilde maken voor de zorgverleners. Om die mensen te bedanken voor al hun inzet in deze coronatijd. Aan een aantal mensen heb ik gevraagd wat zij van mijn idee vonden. Zij reageerden allemaal positief. Toen heb ik heb een doek gepakt en ben gaan rommelen en kwasten. Eerst heb ik de achtergrond gemaakt en daar kwam op een gegeven ogenblik die engel. Hoe ga je dat doen? Op een gegeven moment was ik tevreden en heb ik het schilderij laten keuren door verschillende mensen. Vervolgens heb ik nog een stukje erin gemaakt dat die engel in de handen een doosje met een rood kruis erop had.”

Betekenis

Nieuwsgierig naar de betekenis van die engel en daarom de vraag of de engel hulp geeft aan de zorg of zelf de zorg symboliseert, antwoordt Wim Heistek dat beide het geval is.
Als u nieuwsgierig bent geworden, zo lang corona heerst, staat het schilderij in de aankomsthal van het ziekenhuis in Dirksland.

 

Hits: 357

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren