Rondje Zuid-Hollandse eilanden
Een rondje Goeree Overflakkee en Voorne Putten.
Tegenwoordig kun je eigenlijk niet meer spreken van de Zuid-Hollandse eilanden, want ze zijn met bruggen, tunnels of dammen met elkaar of aan het vasteland verbonden. Tiengemeten en Hompelvoet zijn nog steeds wel echte eilanden. Wij bezoeken de Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten.
Ode aan Kees Verkerk in Puttershoek
We starten in het clubhuis van de ijs- en skeelerclub in Puttershoek waar diverse posters hangen die herinneren aan de glorietijd van schaatser Kees Verkerk.
Hij groeide in dit dorp op waar zijn ouders in ’t Veerhuys een café hadden.
Cornelis Arie Verkerk is een Nederlands oud-langebaanschaatser. Hij werd twee keer wereldkampioen, een keer olympisch kampioen, een keer Europees kampioen
en vier keer nationaal kampioen. Een klein stukje over hem in de onderstaande link.
Schaatslegend Kees Verkerk
Verkerk behoort niet alleen tot de allerbeste schaatsers die Nederland gekend heeft, maar was ook een van de meest populaire.
Hij emigreerde later naar Noorwegen waar hij samen met zijn Noorse echtgenote een kampeer- en recreatiewoningpark exploiteert bij Hamresanden in Kristiansand Noorwegen
Herinneringen aan de Watersnoodramp in Oude-Tonge
Op Goeree-Overflakkee ligt Oude-Tonge, nu een vriendelijk dorp, maar dat was in 1953 wel anders. Toen werd het namelijk het zwaarst getroffen door de Watersnoodramp, waarbij ruim 300 inwoners de dood vonden. Standbeelden, informatieborden en een aparte begraafplaats herinneren aan deze afschuwelijke nacht in februari.
Herinnering Watersnood ramp
Gezelligheid in Goedereede
Goedereede kent door de haven een belangrijke historie als handelsplaats met als kenmerk de stompe vierkante toren die vroeger als vuurtoren dienst deed. Een verscheidenheid aan oude panden tonen de welvaart van weleer. Nu is het een gezellig stadje om doorheen te wandelen.
Goedereede is een prachtig oud stadje. Wandel door de oude straatjes – zoals Het Klooster en de Pieterstraat. Bewonder prachtige herenhuizen aan de Noordzijde en Zuidzijde Haven.
Bij lekker weer kunt u dan ook op een van de terrasjes een consumptie nuttigen.
ontdek Goedereede
Vogels observeren in Stellendam
De bijzonder geconstrueerde vogel observatie hut ’t Tij in de vorm van een ei van een stern staat in Stellendam en biedt zicht op het natuurgebied Scheelhoek. De hut is te bereiken via een verhoogd vlonder pad omdat bij vloed het gebied onder water kan lopen.
Aan de rand van het vogelreservaat Scheelhoek, aan het Haringvliet, hebben Vogelbescherming Nederland en Natuurmonumenten een reuzen ei ‘gelegd’: vogelobservatorium Tij.
Dit bijzondere eivormige vogelobservatorium is in april 2019 geopend in het kader van het droomfonds Haringvliet.
Via een pad met doorkijkjes, vlonders en sporen van ree en bever kom je in vogelobservatorium Tij uit. Kom hier genieten van de vogelrijkdom van het Haringvliet.
Vogelobservatorium-tij
Er is veel te zien in het museum van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij in Ouddorp aan de voet van de Brouwersdam. Zowel binnen als buiten staan trams opgesteld, waaronder deze kampeerwagon en er is een modelbaan waar stations in miniatuur zijn nagebouwd.
Ooit lag er 235 kilometer aan rails ten zuiden van Rotterdam en in delen van Zeeland en maakte de tram daar de dienst uit. Mede door de komst van de auto verloor de tram na de watersnoodramp marktaandeel. Toch is een ritje in dit bijzondere vervoersmiddel nog steeds mogelijk! Het RTM Museum aan de noordkant van de Brouwersdam beschikt over een fraaie collectie stoom- en diesellocomotieven, rijtuigen en goederenwagens die nog steeds kunnen rijden. Loop rond in de remise en maak een rondrit langs het Grevelingenmeer.
rtm de tram ouddorp.
Droogdok Jan Blanken in Hellevoetsluis
In Hellevoetsluis, één van de Zuid-Hollandse vestingsteden, ligt het grote Droogdok Jan Blanken waar in vroegere tijden oorlogsschepen voor onderhoud naar toe werden gevaren. Er is een museum bij waar aan de hand van videobeelden de bouw en het gebruik van het dok wordt verteld.
Het Droogdok Jan Blanken is een droogdok dat tussen 1798 en 1822 onder leiding van Jan Blanken is gebouwd in het Zuid-Hollandse Hellevoetsluis.
Het dok is door zijn opbouw uniek in zijn soort. Als cultuurhistorisch maritiem erfgoed is het een rijksmonument.
fortresse holland droogdok Jam Blanken
Alva en de geschiedenis van Brielle
We weten allemaal dat Alva in 1572 niet zijn bril verloor, maar dat hiermee bedoeld wordt dat hij Brielle verloor. De stad werd namelijk ingenomen door de Watergeuzen. De geschiedenis wordt verteld op grote schermen in half open bastions en verspreid over het oude centrum staan meerdere goed bewaarde nostalgische panden.
Het contrast is groot als we aan het eind van ons rondje zwerven het vriendelijke eilandengebied verlaten en op weg naar huis door het industriegebied van Botlek en Europoort rijden.
De inname van den Briel vond plaats op 1 april 1572 waarbij de watergeuzen het stadje Den Briel, watergeuzen waren mannen die zich aan het begin van de Nederlandse opstand op zee als zeerovers of vrijbuiters ophielden en ook de kustdorpen onveilig maakten.
Zij waren verwant aan de bosgeuzen die toen Brielle, veroverden op het aldaar gelegerde koninklijke Spaanse Garnizoen
Het is een van de bekendste gebeurtenissen van de tachtig jarige oorlog en daarmee natuurlijk ook in de vaderlandse geschiedenis van Nederland
Beleef Brielle
deel tekst en foto’s Rob en Elze Klute
Weergaven: 22