Veiligheid

Onafhankelijke gas test voor campers – verplicht vanaf 1 april 2022.

Wanneer gaan de campers aan de beurt komen? Al moet ik zeggen dat ik er helemaal achter sta om die keuringen te doen want, hoeveel mensen waaronder ik zijn te nalatig met zulke dingen om er naar te laten kijken en er een keuring op los te laten, is het het geld? of denken vele van, joh dat komt wel. Beste camper vrienden, voor uw eigen veiligheid is het beter om het gewoon te doen.

Wederom zijn er nieuwe voorschriften met betrekking tot de gaskeuringsplicht, die lange tijd een belangrijk onderdeel was van de algemene hoofdkeuring (HU) en daarna verrassend tijdelijk tijdelijk opgeschort van 01/01/2020 tot 01/01/2023 (voor meer details zie hier ). Na een nieuw besluit is de gasproef nu volledig en definitief verwijderd uit de HU. In plaats daarvan komt er vanaf 1 april 2022 een verplichting om een ​​onafhankelijke gas test uit te voeren voor stacaravans en caravans.

Wat betekent een onafhankelijke gas controle.

Terwijl de keuring van de gasinstallatie in iedere stacaravan oorspronkelijk verplicht was als onderdeel van de HU om de benodigde keuringssticker te krijgen, wordt vanaf april 2022 de verplichting om dit uit te voeren in het kader van een van de HU onafhankelijke keuring overgedragen aan de stacaravanbezitters. Het examen zal dus geen voorwaarde meer zijn voor het behalen van de HU, maar moet wel bewezen worden dat het zelfstandig is afgelegd en is behaald.

Hoe vaak en waar moet er gecontroleerd worden?

De exacte details van de verplichte onafhankelijke gas test zijn nog niet bekend gemaakt. Het is daarom nog niet duidelijk op welke tijdstippen de test moet worden uitgevoerd. De BMDV (Federaal Ministerie voor Digitale Zaken en Transport) werkt momenteel aan de ontwikkeling van het juiste kader voor de wettelijke basis voor onafhankelijke gastesten.

De German Liquid Gas Association gaat er echter van uit dat onafhankelijke testinstituten die geen complexe accreditatie vereisen, de service kunnen aanbieden. Hierdoor kon de gastest dus tegen een lagere prijs aan de consument worden aangeboden.

De grote vraag hierbij zal zijn welke testapparatuur gebruikt moet worden om dit betrouwbaar te doen, aangezien de gas test werd opgeschort van 1 januari 2020 tot 1 januari 2023 vanwege de zogenaamd niet goed werkende campergemeenschap.

Waarom is gastesten zo belangrijk?

In veel stacaravans is gas een belangrijk onderdeel voor de functionaliteit van de dagelijkse kampeeruitrusting, waaronder het fornuis, de verwarming, de boiler en de koelkast. Maar gas herbergt ook veel gevaren. Helaas horen we steeds weer over branden en explosies in campers en zijn er ook doden gevallen. Mogelijke bronnen van gevaar zijn bijvoorbeeld verouderde, poreuze slangen, lekkende gassystemen, kans op ontploffing door uitgebrande verwarmingsbranders, defecte gasdrukregelaars en ontstekingszekeringen (kachel, verwarming) etc.

Als u uw voertuig, maar vooral uw eigen leven en dat van uw gezin wilt beschermen, moet u regelmatige inspecties van het gassysteem zeer serieus nemen. Niet alleen omdat het wettelijk voorgeschreven is, maar om de veiligheid in en om de stacaravan te garanderen voor alle betrokkenen.

Hits: 669

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren