Hoe zelf een vochtmeting in camper uitvoeren.

Door zelf regelmatig de vochtmeting camper uit te voeren kan je vermijden dat eventueel waterlekken of het insijpelen van vocht, na verloop van tijd schade kunnen of gaan veroorzaken. Vochtschade neemt soms enorme proporties aan en de vochtmeting bij een dealer is vaak duur en lang niet altijd effectief en of  zelfs afdoende. Dan kan je het beter zelf doen, maar wel als de garantie afgelopen is.

Hier een lijst met punten waar te meten met een vochtmeting .
Zoals u kunt zien is dit een uitgevouwen kaart van een camper of caravan

Welke vochtmeter is geschikt voor een camper?

Allereerst heb je natuurlijk een vochtmeter nodig, en let wel de vochtmeters die je het vaakst online of in de winkel vindt zijn er in vele soorten en maten. maar ze zijn echter niet allemaal geschikt voor ons doel en geven vaak een niet al te beste meting.

De goedkoopste vochtmeters zijn meestal niet de beste maar je kunt het natuurlijk treffen. De vochtmeting gebeurt door de elektrische weerstand tussen de pinnetjes te meten. Vochtig materiaal geleid beter dan droog materiaal en dat verschil wordt dan gemeten. Je herkent ze aan de twee scherpe pinnetjes die je in het materiaal moet duwen. En dat maakt deze vochtmeter ongeschikt voor gebruik in een camper of caravan. Natuurlijk werken deze wel maar wees eerlijk, wie wil er nu overal twee gaatjes in de wand prikken om het resultaat te zien, dit type is eerder geschikt om bijvoorbeeld het vochtgehalte van brandhout te meten, maar zeer zeker niet voor camper of caravan.

Andere types vochtmeters zijn meestal van het capacitieve, inductieve of dilectrische type. Je herkent ze aan de sensoren, bij de ene is dat een plat vlak, bij de andere een bolvormig uitsteeksel. Bij die laatste -met een bolvormige sensor- is de meting erg afhankelijk van externe factoren, zoals temperatuur en de luchtvochtigheid. Ze zijn dan ook iets minder ideaal dan de capacitieve vochtmeters met een vlakke sensor maar met de bolvormige sensor kunt je wel gemakkelijk in de hoeken een meting doen, voor het beste resultaat.

Modellen vochtmeters die geschikt zijn en we regelmatig tegenkomen zijn.

Caisson VI-D3

Dit is de meest gebruikte vochtmeter voor campers Ze worden ook door camperdealers gebruikt. Het is gelijk ook de duurste. Het handige aan de Caisson is dat de sensor op de voorzijde zit, wat het aanzienlijk gemakkelijker maakt. De meting is doorlopend en er is ook een geluidssignaal dat waarschuwt bij een verdacht hoge meting. “De HOLD” functie laat toe om een meetwaarde vast te houden zodat je deze kan aflezen. Dit is handig wanneer je in een kastje meet en je de waarde niet goed kan aflezen..

Bij de Caisson VI-D3 en de Greisinger GMI-15 is het meetresultaat uitgedrukt in een schaal van 0 tot 15, bij andere meters is het meestal in percentage. Een waarde rond of beneden 20%, of een waarde rond of beneden 5 wordt als normaal beschouwd. De BM31 geeft het meetresultaat op een schaal van 1 tot 100.

Bedenk dat je nooit nul zult meten. Elk materiaal heeft een bepaald vochtgehalte. Natuurlijk wordt dit basisvochtgehalte ook beïnvloed door de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid. Daarom moet je vooral bij de BM31 denken in relatieve resultaten. Je zoekt met andere naar plaatsen die in belangrijke mate afwijken van wat je op de meeste andere plaatsen meet.

Daarnaast wordt de meting ook beïnvloed door metaal. Als er in de buurt een schroef zit of een kabel loopt in de wand van je mobilhome dan krijg je hoe dan ook een verhoogde en verstoorde meting. Door meerdere keren te meten kan je bepalen of een verhoogd resultaat zorgwekkend is of aan metaal te wijten. Als het meetresultaat op die plaats altijd ongeveer hetzelfde blijft, ook na verschillende metingen na droge periodes, dan is het niet aan vocht te wijten.

Greisinger GMI-15

 

De GMI-15 gebruikt dezelfde  technologie dan de Caisson maar is wat goedkoper en werkt zeker even goed. Het nadeel is dat de sensor op de achterkant zit en er is ook geen “hold” functie. Aangezien het toestel echter kleiner is valt dat nadeel mee. De meting is ook doorlopend. Bij de Caisson VI-D3 en de Greisinger GMI-15 is het meetresultaat uitgedrukt in een schaal van 0 tot 15, bij andere meters is het meestal in percentage. Een waarde rond of beneden 20%, of een waarde rond of beneden 5 wordt als normaal beschouwd. De BM31 geeft het meetresultaat op een schaal van 1 tot 100.

Trotec BM-31

Een goedkopere optie. De bolvormige sensor maakt dat hoeken goed bereikbaar zijn. Gebruikers melden echter dat de meting minder nauwkeurig lijkt en nogal varieert. De meting verloopt niet doorlopend, je moet het toestel kalibreren en voor elke meting op een knop drukken. Dit kan je op de koop toenemen maar als het als vervelend wordt ervaren is het misschien verstandig een andere keus te maken want, Dit maakt het proces tijdrovender. Het resultaat is uitgedrukt in een schaal van 1 tot 100.

Hoe ga je te werk bij de vochtmeting in de camper.

Het ideale moment is natuurlijk niet wanneer de camper net maanden in een stalling heeft gestaan. Beter doe je de vochtmeting na een intense regenperiode of na een vakantie. Het duurt een paar uur tot een paar dagen na intense regen eer vocht ingesijpeld is. Even met de tuinslang erop en dan direct gaan meten heeft dan ook helemaal geen zin. Je vindt daarmee alleen echt grote lekken. Maak voor jezelf een lijstje van alle meetpunten. Hieronder vind je een lijst en benaming van alle punten die je moet of mag meten. Voer periodiek een meting uit, meet telkens op dezelfde plaatsen en noteer de resultaten in een tabelletje. vergelijk bij elke meting de resultaten met de vorige vochtmeting.

Dit zijn alle meetpunten voor de vochtmeting.

Plafond.

Rond alle dakluiken.

Op regelmatige plaatsen langs de hoek met de zijwand.

In de hoeken, dit betekent ook, vaak ergens achterin een kastje.

In de buurt van de dak doorvoer voor kabels van satelliet en zonnepanelen.

Langs de verbinding met het cabinegedeelte.

Zijwanden en achterwand.

Rond alle ramen van de opbouw.

Aan de hoekverbinding met de vloer.

Bij eventuele doorvoeren en bevestiging van de luifel, veiligheidssloten, stroom en wateraansluiting en andere accessoires zoals achteruitrijcamera en natuurlijk de fietsdrager.

Ter hoogte van markeringslichten.

Garage.

In alle hoeken en aan de aansluiting met de wand.

Deurpanelen en luiken.

Elk paneel aan de binnenkant rondom en ter hoogte van de sloten of klinken.

Hoe lang duurt het voor een hersteld lek gedroogd is.

Het kan weken of zelfs maanden duren eer binnengedrongen vocht volledig is uitgedroogd in een camper. Zorg voor zo veel mogelijk ventilatie om het proces te versnellen. Reken na een herstelling toch op een tweetal weken eer je een lager resultaat begint te zien bij de vochtmeting.

Het kost weinig moeite om zelf de waterdichtheid van je mobilhome te controleren en het is veel goedkoper en vaak efficiënter.

Hits: 120

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren