Een stand kachel voor uw camper, voor en nadelen.

Enige tijd geleden had ik met een vriend gesproken, die had een stand kachel in zijn camper gebouwd en was er zeer tevreden over, daarna ben ik allerlei filmpjes gaan kijken op YouTube en als je alles kijkt, zijn er zoveel meningen dat het toch wel een dingetje leek.
Na enig beraad, heb ik zelf zo’n stand kachel gekocht en heb ik een goede vriend benaderd, om hem te vragen mij te helpen deze in de camper in te bouwen waarop hij zei,  natuurlijk wil ik dat wel maar, je moet zelf even een plek zoeken waar je die kachel kunt plaatsen en waar die veilig ingebouwd kan worden.

Zodoende ben op speurtocht gegaan naar een geschikte ruimte, soms kan dit onder de voorstoel want deze kachel heeft de afmeting van ongeveer 35 cm lang en 14 cm hoog en ook 14 cm breed, dus heel veel ruimte heb je niet nodig  maar hou er zeker ook rekening mee, dat hij misschien op de ringverwarming van uw camper aangesloten zou kunnen worden, dit heeft als voordeel, dat u geen extra gaten hoeft te boren of zagen om de uitblaas van de kachel in te monteren maar dit is een detail die u zelf in overweging moet nemen.

Wat is een stand kachel.

Een stand kachel is een met brandstof gestookte lucht- of water verhitter. Deze kachel wordt vaak ingebouwd in auto’s, vrachtwagens en schepen. En tegenwoordig ook vaak in campers. De kachel kan los functioneren van de aanwezige motor in het voertuig of vaartuig.

De prijs van een stand kachel.

De prijzen van een stand kachel is natuurlijk afhankelijk van welk merk je aanschaft. De goedkope zijn al verkrijgbaar van ongeveer 13o euro en de duurdere merken variëren nogal maar de prijzen moet u zoeken tussen de 130 en de 1000 euro maar ja wat is voor wie goed, en wie kan het betalen in deze dure tijden, de keuze is voor iedereen verschillend, die ik heb aangeschaft is 130 euro en ben tevreden over wat ik heb.

Hoe werkt een stand kachel.

Een stand kachel is eigenlijk heel simpel. Het is de verwarming in de auto die gekoppeld is aan een timer. De verwarming springt dan aan op het gewenste tijdstip en op de gewenste temperatuur. Zo kun je in de koude winterperiode bijvoorbeeld kiezen om een half uur vóór vertrek alvast de boel op te verwarmen maar deze kachel kan ook continue blijven draaien en de ruimte verwarmen, zo ook in de camper.
Het verbruik van de meeste stand kachels ligt ongeveer rond de 0,24 liter per uur op maximum vermogen en 0,1 liter per uur op minimum vermogen.
Stand verwarming. Dit apparaat verbruikt 4 tot 10 Ah per uur. Omdat deze functie gewoonlijk wordt gebruikt als het buiten koud is, is de kans groot dat de accucapaciteit dan al lager is: bij een buitentemperatuur van -18° Celsius daalt de capaciteit tot 50%.
Als u slaapt, hoeft u de verwarming niet zomaar te laten branden. Zet daarom de thermostaat in de avonds voor u gaat slapen terug naar 15 graden Celsius. Dat is de perfecte temperatuur voor een huis in rust. Mijn ervaring is, dat ik de kachel een half uur voor ik ga slapen uit zet, het is dan ongeveer 23 graden in de camper en als ik dan wakker word, dan is het ongeveer dit is natuurlijk afhankelijk van de buiten temperatuur 13 graden.
Mijn tip is, als dit instelbaar is om de kachel ong. een half uur voor het opstaan aan te laten slaan of aan te zetten, dan scheelt dit ongeveer
4 graden en zal het zo’n 17 a 18 graden zijn.
Voordelen van een Stand kachel zijn.
  • Klein en compact.
  • Eenvoudig te instaleren.
  • Geen verbruik duur gas.
  • Voordeliger voor uw portemonnee.
  • Kan op een externe tank maar ook op de tank van uw voertuig worden aangesloten.

Nadelen van de stand kachel zijn.

  • Is niet geheel geruisloos.
  • Bij het in en uitschakelen blaast hij gedurende 1 minuut, wat koude lucht om te koelen.
  • Steeds uw dieseltank in de gaten houden en bij lege tank zuigt hij valse lucht en duurt het een lange tijd om hem weer op te starten.

Over het algemeen ben ik zeer tevreden over de stand kachel en ben ik blij dat ik de stap genomen hebt, om deze aan te schaffen zeker met vorst is dit veel voordeliger en ik kan hier over meepraten omdat ik tijdelijk inde camper woont.

Als u er voor kiest een stand kachel te plaatsen, denk dan eerst goed na en bekijk filmpjes en laat u adviseren. Mocht u er niet overheen zien, ga dan naar een specialist en vraag om hulp maar ga niet onbezonnen te werk. Succes.

 

Hits: 148

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren