Camper het beste voor te bereiden op stalling:

Voor veel Camperaars luidt het definitieve het einde van het kampeerseizoen in: De camper naar de stalling brengen. Ieder jaar toch weer een beetje een weemoedig moment. Sommige camperaars stellen het zo lang mogelijk uit, anderen halen hun camper alleen van stal voor de zomervakantie, om hem daarna meteen weer in slaap te sussen. Maar of je camper nu tien maanden per jaar in de stalling lat staan of vijf, het is altijd van belang om hem goed voor te bereiden op zijn winterslaap. Dan weet je zeker dat je er volgend jaar weer zonder problemen mee op pad kunt. Maar hoe doe je dat dan? 

Verwijder vieze geurtjes.

Zorg voor goede ventilatie om vieze geurtjes tegen te gaan en schimmel te voorkomen. Laat een dakluik of raam een klein stukje open. Zet het deurtje van de koelkast op een kier, net als de deur van het toilet. Zet de kussens van de bank rechtop. Ook de kastdeurtjes mogen een stukje open. Zo ga je vocht en schimmelplekken tegen.

Geen handrem.

Laat de handrem eraf, zodat hij niet vastroest of vastvriest. In plaats daarvan kan je eventueel wielkeggen plaatsen die te koop zijn bij alle camper en kampeerwinkels door het hele land heen.

Vierkante banden.

Doordat je camper zo lang stilstaat, kunnen vlakke plekken in de banden ontstaan (daar waar de banden de grond raken). Hierdoor loop je het risico op de zogenaamde vierkante banden, waarvan je tijdens het rijden met je camper de gevolgen zult voelen. Pomp de banden iets harder op en dan hebben we het over een halve bar harder dus, als je normaal een bandenspanning hebt van 4.5 bar, zet de banden dan op 5 bar, of gebruik Banden beschermers. Zo voorkom je dat je camper met vierkante banden uit de stalling komt. Wees daar alert op.

Een flinke schoonmaakbeurt.

Maak je camper schoon, droog en leeg. Geef hem een grondige schoonmaakbeurt, haal eten en etensresten eruit. Ook houdbare levensmiddelen, verwijder gasflessen en eventueel de huishoudaccu. Maak de watertank leeg en reinig de cassette of tank van het toilet en laat dan de klep openstaan en dit omdat dan het rubber niet gaat plakken of nog beter smeer het rubber in met vaseline, blijft hij soepel van.

Onderhoud: de juiste periode.

Plan alvast een grote beurt van uw camper u kunt dit ook doen tijdens de APK keuring. dit is vaak voordeliger omdat garages vaak een speciale aanbieding hebben  Laat ook je camper goed nalopen of doe dit samen met de specialist en laat noodzakelijk onderhoud en reparaties uitvoeren. Om de drukte in het voorjaar te ontlopen, kun je dit ook in het najaar laten doen. Houd er wel rekening mee dat er op reparaties een beperkte garantie zit.

Binnen of buiten stallen.

Uiteraard staat je camper binnen beter beschut dan onder een afdak of in de open lucht. Een overdekte stalling is wel wat duurder. Staat je camper ’s winters buiten, dan kan een speciale winterhoes de nodige bescherming bieden. Wil je je kampeermiddel optimaal beschermen tegen regen, hagel, sneeuw en vorst, kies er dan voor om je camper binnen te stallen.
De camperhoezen komen we in een later bericht op terug.

Is de stalling goed beveiligd.

Kies een stalling die goed beveiligd is tegen inbraak en diefstal. Wordt de stalling bewaakt, is er cameratoezicht, is er een degelijke omheining? Controleer ook de polisvoorwaarden van je verzekering en ga na of de stalling hieraan voldoet. Maar laat je ook weer niet gek maken door allerlei regeltjes want, ander kan je nergens je camper meer stallen, er is altijd wel iets. Gebruik uw goede verstand bij het maken van uw keuze.

Dicht bij huis of ver weg.

Het loont om de prijzen van verschillende stallingen te vergelijken. Let er daarbij op of de tarieven per vierkante meter zijn, of per strekkende meter. Stallingen in de randstad zijn vaak aanzienlijk duurder dan daarbuiten. Staat je camper de hele winter stil, dan kun je overwegen om hem iets verder van huis te stallen. De kosten voor brengen en halen heb je er vaak zo uit. Doe uw huiswerk zou ik zegen ook al is het niet altijd heel erg gemakkelijk om een plek te vinden en dit met de enorme drukte door het groeiende aantal camper maar ook caravans.

Kleine lettertjes gelezen?

Iedere stalling heeft andere regels voor het tussentijds meenemen van kampeermiddelen. Controleer daarom goed wat de voorwaarden zijn, zeker als je regelmatig een weekendje op pad wil of als je een onderhoudsbeurt gepland hebt. Kun je je camper tussendoor zo meenemen of zijn daar extra kosten aan verbonden, moet je de beheerder van tevoren op de hoogte brengen wanneer je de camper nodig hebt of heeft u een sleutel. Heel vaak mag u zelf de camper niet stallen en doet het bedrijf dit zelf, laat u goed voorlichten zo dat u niet voor verassingen komt te staan.

Hits: 123