Beste winterbandentest overzicht 2020.

De winter voor de deur. Tijd om na te denken over de keuze van winterbanden.

Dit is een bandentest die niet specifiek gedaan is voor campers maar ik wilde u het toch niet ontnemen om dit te laten zien en ook omdat mensen met campers regelmatig naar het buitenland gaan in de winter. Dan zijn goede winterbanden een grote noodzaak en dit omdat het in sommige landen verplicht is om inde wintermaanden op winterbanden te rijden . Hieronder wil ik u er even kennis mee laten maken met: waar moet je op letten en wat zijn goede banden en zijn deze ook voor uw camper te verkrijgen. De voor en nadelen staan hieronder.

Let goed op en laat u als u er niet zeker van bent, goed informeren.

Als je nieuwe winterbanden gaat kopen, moet je goed opletten wat voor vlees je in de kuip hebt. De markt wordt namelijk overspoeld door nieuwe merken, die lang niet altijd het veiligheidsniveau bieden dat je mag verwachten al zijn deze vaak wel een stuk goedkoper. In deze bandentest lees je welke banden je wel moet hebben.

De winter staat weer voor de deur. Een periode met regen, sneeuw en ijzel. Dat betekent gladheid op de weg. Het moment om je zomerbanden te verwisselen voor winterbanden. Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat het rijden met winterbanden je remweg op een koud, besneeuwd wegdek bijna 40 meter korter maakt. De auto met zomerbanden had ruim 60 meter nodig om tot stilstand te komen. De auto met winterbanden iets meer dan 20 meter.

Er zijn een heleboel organisaties die ieder jaar de winterbanden testen. In dit artikel zijn alle interessante tests op een rij gezet, zodat je makkelijk en snel de juiste keuze kunt maken. Voor het gemak hebben we ook een top 5 van de beste winterbanden van dit jaar gemaakt. Zo kan je snel de juiste banden kiezen.

Overzicht: beste winterbanden top 5 uit de test 2020.

Hieronder staan de beste winterbanden uit de test. Test zijn uitgevoerd door de ANWBÖAMTC en Autobild.

 

 1. Dunlop Winter Sports 5: geen zwakke punten. – € 68,64
 2. Kleber Krisalp HP3: goedkope winterband van goede kwaliteit. – € 39,29
 3. Good Year Ultragrip Performance+: de favoriet van Autoweek. – € 42,28
 4. Michelin Alpin 6: slijtvaste band, die lang meegaat. – € 85,05
 5. Continental Wintercontact TS860: beste band op nat wegdek, stil. – € 78,76

Direct naar:

 

Top 5 beste winterbanden.

Hieronder staan de 5 beste winterbanden van dit seizoen. Deze banden zijn geselecteerd op basis van de tests door de ANWB, Autoweek en de ÖAMTC.

1. Dunlop Winter Sport 5.

Leuk: winterband zonder zwakke punten
Minder leuk: iets minder zuinig
Kopenvanaf € 64,68

Wat zeggen de experts over deze band?
ANWB: Goede allround winterband zonder zwakke punten. Een van de 3 beste winterbanden uit de test.
Autoweek: Veel grip op nat wegdek en bij sneeuw. Minder goed op droog wegdek.
ÖAMTC: Zeer goed op sneeuw. Goed op nat wegdek en bij droge omstandigheden.

2. Kleber Krisalp HP3.

Leuk: Tweede merk van Michelin. Goedkope winterband van goede kwaliteit. Gaat lang mee.
Minder leuk: iets langere remweg op nat wegdek.
Kopen: vanaf € 39,39

Wat zeggen de experts over deze band?
ANWB: Niet meegenomen in de winterbanden test 2020. Band had een goede score in 2019.
Autoweek: Winterband met beste prijs / kwaliteit verhouding. Licht onder stuur in de bochten.
ÖAMTC: Zeer goed bij sneeuw. Goed op droog wegdek. Iets minder goed op een natte weg.

3. Good Year Ultragrip Performance +.

Leuk: Beste winterband uit de test van Autoweek / Autobild.
Minder leuk: lichte tekortkomingen op droog wegdek. Slijt sneller dan gemiddeld.
Kopen: vanaf € 43,28

Wat zeggen de experts over deze band?
ANWB: Beste winterband op sneeuw en ijs. Goede rij eigenschappen op nat wegdek
Autoweek: Ultiem goede rij eigenschappen onder alle omstandigheden.
ÖAMTC: Band slijt sneller dan gemiddeld. Remmen op droog wegdek kan beter.

4. Michelin Alpin 6.

Leuk: Goede slijtvaste band, die lang meegaat.
Minder leuk: Hoger benzineverbruik.
Kopenvanaf € 85,05

Wat zeggen de experts over deze band?
ANWB: Goede prestaties op droog wegdek. Korte remweg op nat wegdek.
Autoweek: Goede rijvaardigheden. Veel grip, tractie, stuurvermogen en comfort.
ÖAMTC: Fijne rij eigenschappen en prima tractie.

5. Continental Wintercontact TS860.

Leuk: stil en zuinig
Minder leuk: niet goedkoop
Kopen: vanaf € 76,99

Wat zeggen de experts over deze band?
ANWB: Goede band op nat wegdek. Goede tot zeer goede prestaties op de sneeuw. Zuinig in verbruik, maar minder goed op droog wegdek.
Autoweek: Kortste remweg op een nat wegdek en bij sneeuw. Goede verhouding tussen prijs en kwaliteit.
ÖAMTC: Goede band bij natte omstandigheden en sneeuw. Zuinig en erg stil.

anwb.

Logo ANWB: Beste winterbanden testDe ANWB heeft dit jaar 15 winterbanden voor middenklasse auto’s (bandenmaat 205/55 R16 H) en 13 winterbanden (bandenmaat 235/55 R17 V) voor SUV’s getest. De banden werden uitgebreid getest op de volgende 7 punten:

 • normaal. droog wegdek
 • regen en een nat wegdek
 • sneeuw op het wegdek
 • ijs op wegdek
 • geluid
 • brandstofverbruik
 • slijtage en duurzaamheid

Opvallend is dat uit de testresultaten blijkt dat er veel banden zijn die een voldoende (4-sterren) scoren, maar dat er weinig winterbanden zijn die de volledige score halen. Daarnaast is het zo dat de een dure band doorgaans beter scoort dan een goedkope winterband.

Beste winterbanden voor SUV’s.

Dit jaar werden ook winterbanden voor SUV’s getest. Dit soort banden worden ook veel gebruikt bij de grotere en luxere gezinsauto’s zoals de Ford Kuga, Audi Q3 en Kia Sportage/ Opvallend is dat bij dit type banden slechts een band een hoge score haalt. Wel zijn er nog 11 winterbanden die een voldoende scoren.

Winterbanden Autoweek.

Autoweek winterbanden testAuto Week heeft in samenwerking met het Duitse ‘Auto Bild’ meer dan 50 paar winterbanden in de maat 245/45 R18 getest. Dit zijn banden voor de hoge middenklassers zoals de Opel Insignia, Volvo V90 en Mercedes E-klasse. Alle banden werden anoniem gekocht bij handelaars en getest op nat (snelheid 80 km per uur), droog en besneeuwd (snelheid 50 km per uur) wegdek. Deze test is zeer uitgebreid. Niet alleen door het grote aantal banden dat werd onderworpen aan de test. Maar ook door de verscheidenheid aan merken.

Naast de bekende bandenmerken, werden ook white label en budgetbanden getest. Opvallend was dat maar liefst 2/3 van de winterbanden ‘gediskwalificeerd’ werden. Met deze banden was de remweg te lang om nog veilig te zijn.

Uit de test van Autoweek / Auto bild kwamen vier banden die de hoogste score haalden. Uiteindelijk werd de ‘Pilot Alpin 5’ van Michelin tot beste winterband 2020 uitgeroepen. De volledige winterbandentest van Auto bild is hier (in het Duits) na te lezen.

Winterbanden test ÖAMTC.

OAMTC logo - winterbanden testDe ÖAMTC is de Oostenrijkse wegenwacht. Net als de ANWB voeren zij iedere jaar een winterbanden test uit. De resultaten van deze winterbanden test zijn afkomstig uit het Duitstalige magazine “Auto Touring”, dat wordt uitgegeven door de OÄMTC.

De testers zijn speciaal naar Lapland afgereisd om daar te kunnen testen bij temperaturen van -13 graden. Tijdens de test sneeuwde het ook nog eens flink, dus kon er goed worden getest.

Opvallend is dat de uitkomsten van deze test exact gelijk zijn aan die van de ANWB. Wij vermoeden dan ook dat beide organisaties samen testen, ofwel de testresultaten met elkaar delen. De complete test is hier te downloaden.

Tot slot nog een paar praktische tips voor als je winterbanden gaat kopen.

Hoe weet je de bandenmaat?

Je bandenmaat is belangrijk wanneer je banden gaat kopen. De bandenmaat staat duidelijk aangegeven in de papieren van de auto. Of je kunt natuurlijk kijken naar de maat van je zomerbanden. Twijfel je? Vraag dan advies bij je vak garage of bandenspecialist. Zij kunnen je zeker helpen.

Zo herken je een winterband.

Winterbanden kan je herkennen aan een icoon van een sneeuwvlok op het rubber. Op veel banden staan daarnaast ook de letters “M+S”, “M.S.” of “M&S”.

Let op! In in een aantal landen zijn winterbanden verplicht bij winterse weersomstandigheden. Alleen de banden met een sneeuwvlok gelden dan als officiële winterband.

De beste bandenmerken.

Uit alle tests komen de volgende merken naar voren als de beste banden: Dunlop, Pirelli, Continental en Kleber. Op de Kleber na, zijn dit ook de duurdere banden uit de test.

Michelin banden gaan lang mee.

Wil je graag banden die lang mee gaan? Kies dan voor Michelin, deze banden zijn het meest slijtvast.

Tweedehands winterbanden kopen? Let op het profiel.

Als je tweedehands winterbanden koopt, let dan goed op het profiel. In Nederland geldt een minimale profieldiepte van 1,6 mm. Maar bijvoorbeeld in Oostenrijk zijn winterbanden verplicht waarbij de profieldiepte minimaal 4 mm dient te bedragen. En dit minimum profiel geldt ook nog aan het einde van het winterseizoen!

De profieldiepte van nieuwe banden bedraagt 9 millimeter.

All season banden zijn geen winterbanden.

Naast de zomerbanden en winterbanden bestaan er ook nog 4-seizoenenbanden. Deze autobanden zijn een compromis tussen zomer- en winterbanden. Als je in Nederland de weg op gaat is dit een hele goede oplossing, maar hou er rekening mee dat deze banden in andere landen, zoals Oostenrijk en Duitsland, niet gelden als winterbanden.

Wanneer wissel je de banden?

Het beste moment voor het wisselen van je zomerbanden voor je winterbanden is afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij temperaturen onder de 7 graden Celsius zijn winterbanden veiliger dan zomerbanden. Gemiddeld genomen is november de ideale maand om je winterbanden te monteren. Eind maart / begin april is een goed moment om de zomerbanden weer te gaan gebruiken.

Bron: op wintersport.nl
ANWB
OMTC
AUTOWEEK

Hits: 295