Wim

Zo ben je een voorbeeldig camperaar

Camperaars ergeren zich het meest aan medecamperaars die hun toiletcassette reinigen met de schoonwaterslang. Dit blijkt uit een poll die we vorige week online plaatsten op onze website.

Op de tweede plek van grootste ergernissen kwam foutparkeren als winnaar uit de bus. Gevolgd door luidruchtige buren. Ruim 300 camperaars gaven hun mening. Aan de hand van de uitslag presenteert ACSI FreeLife de camperplaatsetiquette. Zo gedraag jij je als voorbeeldig camperaar!

Respect

Vooral op camperplaatsen waar het regelmatig vol staat met campers, is een respectvolle omgang met elkaar heel belangrijk. Op onze website ACSIfreelife.nl vroegen we camperaars daarom naar hun grootste ergernissen op de camperplaats. Je kon kiezen uit 6 opties: zwerfafval, hondenpoep, illegale lozing van afvalwater, luidruchtige buren, foutparkeren of toiletcassette reinigen met schoonwaterslang.

Hygiëne op 1

Uit de resultaten kunnen we concluderen dat 85 van de 319 camperaars die reageerden op de poll hygiëne hoog in het vaandel hebben staan. Een zekere manier om je de woede van je camperburen op de hals te halen is om bij het spoelen van je cassette bij het servicepunt de slang voor schoon water te gebruiken. Dat is niet alleen bijzonder onhygiënisch, maar ook geen manier van doen naar allen die hier schoon drinkwater willen tappen. Om er zeker van te zijn dat je schoon water tapt, is het ook een tip om je eigen waterslang te gebruiken. Het drinkwater is overigens ook niet bedoeld om de camper te wassen.

Volgens camperaar JeHa ontbrak die ergernis nog in het lijstje. ‘Er zijn mensen die hiervoor zelfs een slanghaspel met autowasborstel in hun bagage hebben en uitgebreid te midden van de andere campers hun dure bezit schoon willen maken met goedkoop schoon water.’

Boze blikken van medecamperaars

Ook camperaars die hun camper te dicht bij een ander parkeren zijn minder geliefd. Voor 72 van de 319 camperaars is dat de grootste ergernis. Bijna niemand wil vlak naast elkaar staan. De meeste camperaars zien het liefst de breedte van een camper tussen hun eigen voertuig en die van de buurman. Als er op de camperplaats parkeervakken zijn gemarkeerd dan is het handig als je die respecteert door je camper niet dwars over twee parkeervakken te zetten. Je bespaart jezelf dan boze blikken van medecamperaars.

Hoewel het voor veel camperaars vanzelfsprekend is, blijkt het in werkelijkheid soms anders te gaan. Roger Deschacht ergert zich aan camperaars die zich permitteren een plaats in te nemen voor zichzelf en de plaats ernaast te bezetten met een tafel en stoelen om deze vrij te houden voor vrienden die later op de dag komen.

Luidruchtige buren

70 camperaars lieten weten dat luidruchtige buren de grootste ergernis zijn. Dichtslaande deuren, schuifdeuren van buscampers (volgens camperaar P. Spoor is het geen uitzondering als een deur 10 keer in het kwartier open en dicht gaat), lallende buren of een te hoog volume van de televisie. Tv-kijken hoort er voor veel camperaars gewoon bij, maar dat betekent nog niet dat iedereen het moet kunnen horen.

Het geluid op ‘kamersterkte’ zetten en zo nodig de ramen sluiten helpt. Je kunt geluidsoverlast ook op andere manieren beperken door deuren bijvoorbeeld ’s nachts niet dicht te knallen, maar beheerst te sluiten. Dat geldt uiteraard niet alleen voor schuifdeuren van camperbussen, maar voor alle deuren.

Co van Vliet liet ook nog weten dat hij zich stoort aan het onnodig laten lopen van de motor. ‘Dit komt erg veel voor is mijn ervaring, mensen denken er niet bij na dat ze de mede kampeerders in de stank zetten en dat het onnodig vervuilend is.’

Zomaar je camper parkeren

Te pas en te onpas je camper ergens parkeren om te overnachten is ook een ergernis die volgens Johan Schipper in het rijtje thuishoort: ‘Ik erger mij aan camperaars die zomaar op een stuk verlaten straat of elders met een aantal bij elkaar gaan staan, zonder vergunning. Ga toch gewoon naar een officiële camperplaats of camping, dan ben je niemand tot last.’

Hondenpoep, een grote storende factor voor 46 van de stemmers. Wie met honden reist, moet die niet los laten lopen op de camperplaats, maar aanlijnen en hun uitwerpselen opruimen. Het afzetten van een plekje voor je huisdier of voor jezelf zal ook weinig bijval oogsten en is een variant op het cliché van de hotelgast die in de vroege morgen met een handdoek een ligstoel bij het zwembad reserveert.

Camperaar T. Kemna-Van den Bos ergert zich vaak aan mensen die hun hond op de camping uitlaten ‘Ze kijken dan ook de andere kant op als de hond gaat zitten poepen en laten het vervolgens liggen. Soms wordt er tegen een voortent aan geplast. En als het dan heel erg warm en droog is, gaat het stinken.’

Afval en afvalwater

Het illegaal lozen van afvalwater is voor 24 camperaars de grootste ergernis. 22 camperaars storen zich het meest aan zwerfafval. Het deponeren van afval moet uiteraard in de daarvoor bestemde afvalbakken en niet in het dichtstbijzijnde bosje. Afvalscheiding is ook op vakantie belangrijk.

Of het nu gaat om geluid, afval, vuil water of parkeren: voorkom conflicten en wees respectvol naar je buren. Als ieder zich zo gedraagt als hij van zijn buren verwacht, kan er niet veel fout gaan. Of zoals Francois Cornelissens schrijft ‘Als elke camperaar zich zou gedragen zoals het hoort dan zouden we een goed imago creëren en zouden we op veel meer plaatsen welkom zijn.’

Camperplaatsetiquette

Op basis van alle stemmen en reacties hebben we de volgende lijst samengesteld waarmee we het camperen leuk houden voor onszelf en voor onze medecamperaars.

Wat moet je als camperaar doen?

  • Deponeer afval in de daarvoor bestemde afvalbakken
  • Houd je hond aan de lijn en ruim zijn uitwerpselen op
  • Sluit de aftapkraan van de vuilwatertank en laat geen spoor van water achter
  • Begroet vriendelijk je buren en zet de juiste toon
  • Geniet vooral van alle vrijheid die kamperen met een camper biedt

Wat moet je als camperaar laten?

  • Zet geen stukje terrein op camping of camperplaats af
  • Schreeuw niet over de hele camperplaats of camping
  • Parkeer je camper op de daarvoor bestemde plek en respecteer aanwijzingen en markeringen
  • Spoel je toiletcassette niet schoon met de schoonwaterslang
  • Leeg je toiletcassette op de daarvoor bestemde plaats en niet in een riool of in de bosjes
  • Parkeer niet te dicht naast je buurman. Houd ten minste de breedte van een camper aan
  • Trek deuren niet luidruchtig dicht, vooral niet ’s nachts
  • Zet het volume van je televisie niet te hoog

Bezoeken: 72

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren