Schotel plat op het dak.

Storm, schotel plat op het dak, wat nu?

De automatische satellietschotels op een camper moet je als het hard gaat waaien. op tijd naar beneden doen Bij veel schotelantennes is dit al bij windkracht 5. Doe je dat niet, dan loop je het grote risico, dat de wind de schotel dwars door het afstelmechanisme heen plat op het dak klapt, met alle gevolgen van dien. Soms, bij hele sterke windvlagen gebeurt ook nog wel eens, dat de schotel wordt opgelicht en dan helemaal doorslaat en dat er dan vaak de tandwielen intern stuk gegaan zijn. Helaas bent, als het u overkomt, niet de enige die het overkomt. Het is zo, als je zelf een beetje handig bent kan je het soms zelf repareren. Als door windstoten de schotel na verloop van tijd niet meer helemaal plat opgevouwen op het dak komt te liggen, of het omgekeerde, te ver door wil klappen op het dak. Doordat inwendig het tandwieltje één tandje verspringt, dan kan u zelf ook kijken of u het zelf kunt repareren maar persoonlijk ben ik iemand die liever de specialist er naar laat kijken.

Waarschijnlijk geeft jouw besturingskastje  tenminste als je een Oyster hebt,  de foutmelding aan “X-motor Fout”. Het eerste wat je nu zou kunnen proberen, is het resetten van het systeem. Dit is mogelijk, door of de zekering even te verwijderen of de voeding even los te halen. Dan ongeveer dertig seconden wachten en dan daarna de zekering  of de voeding terug zetten. De schotel zal nu proberen nu naar zijn fabrieksstand terug te gaan. Is dit niet het geval, dan wordt het allemaal wel wat lastiger en zal je het dak op moeten of anders naar een specialist en deze het dak op laten gaan , maar vergeet niet, dat alles een prijskaartje heeft, maar men moet dan het draai-mechaniek van de schotelarm moet losmaken en daarvoor moet je de schotel losmaken, Dit betekent alleen de schotel zelf, de rest kan op z’n plaats blijven zitten. Voor dat ontkoppelen heb je twee sleutels, vaak nr 17 nodig en een kleine schroevendraaier.

Wel even een puntje, de schotel zelf zit vast aan een asje dat door een motor links en rechtsom kan worden gedraaid, en komt de schotel omhoog en gaat hij ook weer naar beneden. Het kan zijn dat door de harde wind de schotel iets verdraaid is ten opzichte van dat asje. Wat we nu gaan doen is de schotel weer op de juiste plaats aan dat asje bevestigen.
Verwijder daarvoor eerst met een schroevendraaier of een tang de twee plastic beschermdoppen van de bouten links en rechts van de schotelarm  op de voet van de schotel, die op het dak is bevestigd is. U kunt de twee bouten van de as met de steek of ringsleutels losdraaien. Let op , deze kunnen goed vast zitten. Bovendien zitten er gekartelde borgringen op de bouten en moeren om de schotel extra stevig op zijn plaats te houden. Draai de bouten nu een paar slagen los, dus niet helemaal uitnemen. De as moet nu vrijelijk kunnen draaien zonder dat de schotel mee gaat draaien.

Dit klusje moet je eigenlijk wel met twee mensen doen en dit omdat, de stuureenheid moet worden gereset terwijl jij de schotel recht omhoog houdt en de as de gelegenheid geeft om te draaien. Omdat de schotel niet meer aan de as vast zit kan zowel de horizontale motor als de verticale motor, dit betekend dus, om de schotel te draaien maar ook om op en neer te bewegen, vrij kan draaien. Bij een reset gaan ze beide terug in hun startpositie of zoals vaak gezegd naar de fabrieksinstelling, alsof de schotel dus volledig ingeklapt op het dak ligt. Dus: schotel omhoog, zekering eruit, of de complete voeding er af, dan ongeveer halve minuut wachten en dan terugsteken. Je hoort nu de beide motortjes draaien ( wel goed luisteren)  even later zijn ze stil en hoor je ze niet meer. Voor de bediening  ligt jouw schotel nu plat op het dak. Dit moet uzelf nu ook doen dus, leg de schotel nu plat op het dak in zijn positie zoals hij moet zijn, als hij naar beneden is en draai daarna de bouten weer heel stevig aan. Nu zou de schotel weer goed moeten werken. Doe nog wel even een test op en neer.

Is het probleem nog niet opgelost? Dan rest niets anders om de gehele schotel set van het dak af te halen en de tandwieltjes weer in de goede positie te zetten; dit is een klus die alleen maar door ervaren doe-het-zelvers uitgevoerd kan worden maar ik zeg, ga naar een specialist, zodat dit goed gebeurt maar bovendien geven ze u daar ook  heel goed advies en tips. Zo zijn er heel veel bedrijven die daar in gespecialiseerd zijn, te veel om op te noemen maar persoonlijk heb ik hele goed ervaringen met
www.ziezotec.nl waar ik al een paar keer, toen ik in de problemen zat, goed geholpen ben.

Heeft u een vraag? stel hem via "WhatsApp"