Wim

Per camper naar de ziel van Ierland en Noord-Ierland.

Onvervalste, dramatische landschappen, bruisende steden en vriendelijke mensen. In het noorden van ‘het groene eiland’ wordt nog steeds Gaelic gesproken. Je vindt er de ziel van Ierland. Günter Ultes van het Duitse kampeertijdschrift Pro Mobil neemt je mee langs het ruige noorden van Ierland en Noord-Ierland.

1 december 2020

Kilometer na kilometer trekt een eigenaardig landschap aan onze camperramen voorbij. Geïsoleerde sporen van menselijke bewoning, schaarse vegetatie en af en toe een paar schapen. De wegen zijn nog smaller dan normaal op het platteland, we komen nauwelijks verkeer tegen. We krijgen het gevoel snel bij het einde van de wereld aan te zullen komen.

De kust van Mayo County.

We verkennen een van de best bewaarde geheimen van Ierland. De kust van Mayo County is nog steeds erg verlaten en authentiek, ondanks de intensieve inspanningen van degenen die plaatselijk verantwoordelijk zijn voor het toerisme. Vanuit het kleine dorpje Carrowteige wandelen we door een weelderig groen heidegebied met wilde kliffen.

Het is net zo mooi als het beroemde Moher, maar zonder alle hype. Onderweg ontmoeten we een turfsnijder. Hij neemt de tijd om ons vriendelijk over zijn harde werk te vertellen. En ten slotte ontdekken we een idyllische overnachtingsplek met uitzicht op zee, direct aan de rand van een klif.

Europa’s grootste nederzetting uit het stenen tijdperk.

De route loopt verder langs weggetjes die soms nauwelijks breder zijn dan onze integraalcamper. We passeren Céide Fields, Europa’s grootste nederzetting uit het stenen tijdperk. Via Sligo en Donegal houden we het ‘einde van de wereld’-gevoel vast op onze weg naar het noorden.

Bloody Foreland.

We passeren de thuisbasis van zangeres Enya en de pub van haar vader in Meenaleck en komen aan in Bloody Foreland. Deze luguber klinkende naam heeft een onschuldige herkomst, hij verwijst naar de bloedrode kleur van de rotsen in de avondzon.

Schiereiland.

Voorbij de verspreide huizen die zich bolsteren tegen de alom aanwezige wind, vervolgen we onze weg naar de veerboot in Meenlaragh. Daar kan je een uitstapje maken naar Tory Island – als de veerboot tenminste niet vanwege stormweer tot de haven is veroordeeld. We rijden verder naar het tegen de wind beschutte Camping Rosguill Holiday Park op het schiereiland met dezelfde naam en wandelen dan langs de hoge klippen, kliffen en prachtig mooie zandstranden rond Melmore Head.

Meest noordelijke punt van Ierland.

Op weg naar Malin Head, het meest noordelijke punt van Ierland, bezoeken we Derry in Noord-Ierland, dat door de Britten Londonderry wordt genoemd. Graham spreekt ons op de parkeerplaats aan. Ons kenteken deed hem denken aan een oude vriend. Hij is zelf camperaar en nieuwsgierig naar ons voertuig. Hij vertelt ons uitvoerig over zijn leven. Aan de burgeroorlog, die hier tot de eeuwwisseling zijn tol eiste, worden we alleen nog herinnerd door monumenten en tentoonstellingen. In de drukte van de levendige stad voel je er als toerist niets meer van.

Wild Atlantic Way.

Malin Head (weer terug in Ierland) is niet alleen geografisch het hoogtepunt van onze reis. Deze ruige kustlijn is altijd blootgesteld aan de krachten van de zee. Tijdens een fietstocht doet de Wild Atlantic Way zijn naam eer aan. Meerdere keren blaast een windvlaag ons bijna van de weg. We parkeren de fietsen en lopen rond de majestueuze noordpunt van Ierland, bedwelmd door het uitzicht over de brullende branding, die diep onder ons op de rotsen dondert.

Game of Thrones.

Van Ballyness Caravan Park in Bushmills fietsen we naar de hoogtepunten van Noord-Ierland – de Dark Hedges, waar Game of Thrones werd opgenomen, de Carrick-A-Rede Rope Bridge, de havenstad Portrush, het magische White Rock Beach en ten slotte het natuurspektakel Giants Causeway. Liefhebbers van hoge percentages krijgen waar voor hun geld in distilleerderij Old Bushmills.

Papegaaiduikers en stormvogels.

Een paar mijl verder, in Ballycastle, lonkt een bezoek aan Rathlin Island – neem je fiets mee! De broedkliffen aan de westkant van het eiland worden bevolkt door talloze papegaaiduikers – hier liefdevol puffins genoemd. Ook vind je er zeekoeten, drieteenmeeuwen en stormvogels. Het observatiedek van de Great Lighthouse brengt ons dichter bij de drukte en de geur! Degenen die vóór de laatste veerboot nog de zuidkant van het eiland weten te bereiken, worden beloond met het tafereel van zeehonden die op de rotsen van de zon genieten.

Titanic Centre.

Later in Belfast zijn we vooral onder de indruk van het Titanic Centre. Op het terrein van ‘s werelds grootste scheepswerf Harland & Wolff, waar de Titanic werd gebouwd, is een avonturencentrum met een gigantische multimediashow gecreëerd. De stad zelf heeft veel interessante gebouwen en een levendige café- en kroegencultuur, waarbinnen ook de koffieliefhebberij sterk in opkomst is.

We genieten nog van een zonnige dag in het prachtige Mount Stewart House – een tip die we kregen tijdens een van de vele gesprekken met de lokale bevolking. We eindigen onze tour door het noorden van Ierland in het Tollymore Forest Park, op de idyllische camping aan de rand van het kale Mournegebergte.

Georganiseerde kampeerreis door Ierland.

Toer jij ook graag een keer met de camper door Ierland, maar doe je dat liever in een gezelschap? Boek dan de Rondreis Ierland van ACSI Kampeerreizen. Deze 25-daagse reis vertrekt – mits de coronasituatie het toelaat – op 25 juni 2021.

Bron ACSI

Bezoeken: 222

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren