Onderhoud je ramen deel 2: polijsten

Met de juiste reiniging en zorg knapt acrylglas helemaal op en kun je ongehinderd naar buiten kijken. We laten je in drie delen zien hoe je de ramen van je kampeermiddel het beste onderhoudt en welke producten je daarvoor kunt gebruiken. In dit deel testen we polijstmiddelen.

Vergeleken met mineraalglas is acrylglas veel minder gevoelig voor barsten. Bovendien dempt acrylglas goed, laat het zich makkelijk vormen en is het significant lichter. Al deze eigenschappen maken acrylglas, ook wel bekend onder de tong-brekende naam polymethylmethacrylaat (afgekort PMMA), ideaal voor gebruik in caravans en campers.

Speciale zorg

Ramen van acrylglas hebben wel speciale zorg nodig. Veel gangbare schoonmaakmiddelen bevatten ethanol, aceton of wasbenzine – de ergste vijanden van elk acrylglasraam. Deze stoffen reageren met het materiaal waardoor spannings-barsten kunnen ontstaan. Dat gebeurt vooral op plekken waar het raam onder spanning staat, zoals bij de scharnieren bovenaan of bij de vergrendeling, die daardoor mogelijk niet meer werkt. Vroeg of laat zal het raam dan vervangen moeten worden.

Ontmoeting met takken

Op contact met struiken of laaghangende takken zit geen enkele caravan of camper te wachten. Helaas is dat niet altijd te vermijden. Vergeleken met mineraalglas ondergaat acrylglas dergelijke liefkozingen niet zo gedwee. Zelfs een zachte streling van een tak kan al sporen op het raam achterlaten. Het goede nieuws is dat speciale polijstmiddelen een groot verschil kunnen maken, tenzij de caravan of camper door een grizzlybeer of ander dier met scherpe klauwen is toegetakeld natuurlijk.

Wonderbaarlijk glad

Meteen na de schoonmaakbeurt voelt het testraam wonderbaarlijk glad aan. De vulstoffen in de reinigingsproducten hebben oneffenheden geëgaliseerd – maar spoelen bij de eerste de beste regenbui weer weg.

Polijstmiddelen

Polijstmiddelen daarentegen werken op abrasieve basis, dat wil zeggen met zeer fijne schuurdeeltjes die niet zichtbaar zijn met het blote oog en voor een glad oppervlak zorgen. Lichte krassen zijn zo relatief eenvoudig te verwijderen. Ook glas dat troebel geworden is knapt er enorm van op.

Zes middelen getest

Ons testraam hebben we behandeld met zes polijstmiddelen. Vóór elke politoerbeurt is een grondige reiniging essentieel, want vuil- en stofdeeltjes kunnen tijdens het polijsten extra krassen veroorzaken. Voor een zo onpartijdig mogelijk testresultaat, hebben we het raam eerst schoongemaakt met één en hetzelfde reinigingsmiddel.

Dit zijn de testkandidaten:

 

 

Stroperig versus vloeibaar

We beginnen de test met het polijstmiddel van Cleanofant, die geleverd wordt met een handige spons en microvezeldoek. Het stroperige middel is zeer goed te doseren. Even stroperig is het product van Dometic. De fabrikant raadt aan het middel direct op het raam aan te brengen, maar zowel de consistentie als het feit dat het middel in een tube zit maakt dat quasi onmogelijk. Wij knijpen het middel daarom eerst op een politoerdoek en moeten dat enkele keren herhalen omdat je het middel snel droogwrijft op het raam. Nog dikker is de politoer van Rot-Weiss, waar dan ook wat water aan moet worden toegevoegd. Om dit middel gelijkmatig te verdelen, moet je de spons telkens opnieuw bevochtigen.

Wezenlijk makkelijker uit te smeren zijn vloeibare polijstmiddelen zoals die van Starbrite en Yachticon. Keerzijde is wel dat ze iets minder exact te doseren zijn. Bovendien ontberen deze producten een zekere wrijfwerking, wat je toch wel verwacht van een polijstmiddel. Dat betekent evenwel niet dat de dikkere producten standaard betere resultaten geven. Zo werkt de stroperige massa van Rot-Weiss de minste sporen op het testraam weg. De vloeibare politoeren van Starbrite en Yachticon presteren daarentegen vergelijkbaar met de andere concurrenten. Strepen verdwijnen en fijne krasjes worden zichtbaar afgezwakt.

Politoermachine

Afhankelijk van het aantal ramen en hun grootte kan een grondige polijstbeurt je behoorlijk lamme armen opleveren. Met een politoermachine verlicht je de klus aanzienlijk. Gebruik wel te allen tijde een laag toerental (minder dan 1000 tpm), want acrylglas is een thermoplastische kunststof die bij te hoge temperaturen (wrijvingswarmte) kan vervormen. Een polijstopzetstuk op een krachtige boormachine is bijvoorbeeld af te raden.

Diepe krassen voor de vakman

Enkele polijstmiddelen, zoals Rot-Weiss en Yachticon, zijn geschikt voor zowel manueel als machinaal gebruik. De krasverwijderaar Acrylan van Dr. Keddo beveelt nadrukkelijk het gebruik van een politoermachine aan. Ook dit middel verwijdert zichtbaar strepen en fijne krassen. Op diepere krassen, die we zelf op het testraam hebben aangebracht, heeft een polijstbeurt amper effect. Dergelijke gevallen vereisen een product met grovere schuurdeeltjes. Die behandeling laat je het best over aan een vakman.

Bron: MPS, Tekst: Saskia Hörmann

Bezoeken: 984

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren