Komt legionella in camper voor?

Niet iets om bang van te worden maar wel even uw aandacht gevraagd voor dit item.

Hallo beste camper vrienden, Als het voorjaar er weer aankomt, zijn wij meestal helemaal in de gloria want, dan wordt de camper weer van stal gehaald en willen we weer lekker de hort op en gaan genieten van het heerlijke weer en vaak een super leuke omgeving en dan is de camper een prachtig ding om er op uit te trekken. We halen dus de camper en gaan deze vaak voor de deur inladen en van alles erin zetten en dien, om zo snel mogelijk naar de plaats van bestemming te gaan. Nog even water tanken en dan kunnen we gaan en vooral dit laatste is een punt wat normaal gesproken gewoon is maar letten wij ook wel eens op hoe het kan zijn als er nog wat water in de leidingen zit en wat eventueel een probleem kan gaan worden. Wel eens gedacht?? aan Legionella ??

Het klinkt misschien vreemd maar wie in een boot, caravan of camper leeft moet wel degelijk rekening houden met de risico’s van legionella.
De bacterie Legionella, vindt vaak in waterleidingen en vermenigvuldigt zich daar heel gemakkelijk, vooral bij wat hogere temperaturen. Vooral in de zomermaanden, als de temperaturen vrij hoog zijn en de camper, boot of caravan een poosje niet gebruikt wordt, kan dit een probleem zijn. De optimale groeitemperatuur is 37°C. De bacterie heeft wel zuurstof nodig en zal dus vrijwel niet voorkomen in waterleidingen die al maanden niet gebruikt zijn (zuurstof is opgebruikt). Legionella komt voor in waterleidingen die af en toe worden gebruikt, wees er alert op.

Legionella is een bacterie die de veteranenziekte of legionellagriep veroorzaakt. Besmetting met legionella gebeurt via de longen. U kunt alleen besmet raken als u besmette druppeltjes waternevel inademt. Voorbeelden van locaties waar u besmet kunt raken met legionella zijn douches, stoombaden of bubbelbaden. Het is niet gevaarlijk om besmet water te drinken. Ook is legionella niet over te dragen van mens op mens.

Extra controle op legionella.

In sommige gevallen komt legionella regelmatig voor. Om legionella te voorkomen dienen bepaalde dingen regelmatig te worden gecontroleerd. Deze  factoren hebben invloed op de ontwikkeling van de legionella bacterie.

 • Water: De legionella bacterie kan niet groeien in droge omgevingen en heeft altijd water nodig.
 • Voeding: Diverse aminozuren en metalen zijn nodig als voedingsstof voor de legionella bacterie. Voedingsstoffen zijn vaak in lage concentraties aanwezig in water en in resten van andere bacteriën.
 • Warmte: De bacterie heeft een optimale groeitemperatuur van ongeveer 37°C en sterft af bij temperaturen van boven de 55°C. Bij lage temperaturen kan de bacterie wel overleven maar niet vermenigvuldigen.
 • Zuurstof: De bacterie heeft zuurstof nodig om te groeien. In volledig stilstaande leidingdelen (waar de zuurstof is verbruikt) wordt dan ook weinig legionella aangetroffen. Veel vaker wordt legionella aangetroffen in systemen die sporadisch gebruikt worden (brandhaspels in warme ruimten bijvoorbeeld).
 • Vestigingsplaats: De bacterie gedijt goed in de zogenaamde bio film in leidingen. Deze vormt ‘houvast’ voor de bacterie maar dient ook als voedingsbron.

Preventie van legionella.

Maar hoe voorkomt u legionella dan precies? Met de volgende tips kunt u het initiatief nemen op het gebied van legionella preventie.

 1.  Zorg ervoor dat het warmwatertoestel op minimaal 60°C staat ingesteld. Op deze temperatuur is het voor de legionella bacterie onmogelijk om (langdurig) te overleven en zich te vermenigvuldigen.
 2.  Zorg er juist voor dat koud water onder de 20 graden Celsius blijf. Hier geldt wederom dat de bacterie niet kan overleven wanneer de watertemperatuur te koud is.
 3.  Spoel tappunten die niet wekelijks gebruikt worden. Denk hierbij aan een gevelkraan, personeelsdouche of een leegstaande kamer. Spoel deze punten minimaal één maal per week gedurende één minuut goed door, zowel  met warm- als koud water.
 4.  Vullen uw schoonmaakmedewerkers hygiëne-lijsten in met momenten waarop er door hen is schoongemaakt? Geef hen opdracht om tijdens de schoonmaak de kritische tappunten door te spoelen en laat het aftekenen  op diezelfde lijst.
 5.  Gebruik (tijdens schoonmaakwerkzaamheden) geen tappunten die niet wekelijks worden gebruikt. Denk onder andere aan een gevelkraan of een brandslangaansluiting. Uit ervaring blijken veel van deze waterpunten  zelden te worden gebruikt.
 6.  Vooral in de (warmere) zomermaanden is het onderstandig om een tuinslang of plantenspuit te gebruiken die stil heeft gelegen/gestaan in de zon. Bijna altijd blijven er waterresten achter in deze materialen. Dit is voor  de legionella bacterie een ideale locatie om zich te vermenigvuldigen.
 7.  Luchtbevochtigers met een vernevelingsfunctie lopen een verhoogd risico. Om legionella te voorkomen is het belangrijk om het water iedere week te verversen.
 • stook de boiler zoveel mogelijk op de maximale temperatuur tot het minimum van 60 graden.
 • zet de douche kraan open met ingehouden adem, verlaat de ruimte en kom terug na een paar minuten
 • bij een temperatuur van meer dan 60°C wordt de bacterie gedood, dus laat regelmatig (1x per week) water van (meer dan) 60°C door de leidingen lopen
 • laat de waterslang van een tappunt altijd goed doorlopen voordat je de schoonwatertank vult
 • eenmaal weer thuis kom je in een huis waar een aantal weken het water in de leidingen heeft stilgestaan; dus eerst ruim doorspoelen voor gebruik.

Bij deze hoop ik dat u hiermee voldoende bent geïnformeerd en dat u er echt even de aandacht aan schenkt en het is raadzaam om de hierboven genoemde punten te volgen en  na te leven om zo het risico bijna tot geheel uit te sluiten. Zeg nu niet, ja maar wij drinken toch niet het water wat wij meenemen in de watertank van de camper, dan heeft u het echt niet begrepen en is het verstandig om het stuk, nog een keer door te lezen, zodat u het wel begrijpt.

Hits: 115

Heeft u een vraag? stel hem via "WhatsApp"