Boerderijcamping Hofstede de Twaalfgaarden.

Kamperen met uitzicht op de grazende koeien…een ieder die nog met zijn hoofd bij de beslommeringen van thuis of werk zit, is dat hier al snel kwijt. In de verte staren, kijkend naar vogels, hazen of -dichterbij- een klein insect op tafel, het heeft iets rustgevends. Het ritme van het platteland doet een mens goed en daarvoor hoeven wij dit keer niet ver te reizen. Midden in het land, nét boven Utrecht, ligt hofstede de Twaalfgaarden.

Dit jaar ging de SVR op ‘Tour du Boer’: we gaan op de koffie bij verschillende SVR campings. We spreken de eigenaren over hun passie voor de camping, de bezoekers en de gang van zaken. Dat levert mooie gesprekken op! De campings én de ges

Boerencamping bij Utrecht
Dit jaar ging de SVR op ‘Tour du Boer’: we gaan op de koffie bij verschillende SVR campings. We spreken de eigenaren over hun passie voor de camping, de bezoekers en de gang van zaken. Dat levert mooie gesprekken op! De campings én de gesprekken delen we heel graag met u als donateur. Want inspiratie voor uw volgende kampeerbestemming is altijd welkom nietwaar? In deze editie van Tour du Boer spreken we de Eigenaar van SVR Hofstede de Twaalfgaarden in Maartensdijk, Utrecht.

Voor inwoners van de Randstad is deze hofstede een pareltje ‘naast de deur’. Het landelijke gebied rondom Utrecht biedt prachtige natuur en niets herinnert u er aan dat u in feite dicht bij de grote steden zit. De aankomst bij de Twaalfgaarden maakt dat al duidelijk: verscholen tussen de bomen ligt een ruim opgezet veld voor tenten, campers en caravans. Vogels spelen luchttikkertje en wie goed luistert hoort de kikkers in de sloten rond de camping. Aan verschillende kanten kampeert u met weids uitzicht over de velden.

Papier en potlood

Al snel ontmoeten we de gastheer van de camping,. Of nou ja, het is meer een vrolijk weerzien. Albert is al jaren een trouwe deelnemer aan onze campingbeurzen in januari en februari en veel van onze donateurs kennen hem dan ook want hij maakt graag een praatje. We wachten even tot hij beschikbaar is  een aankomende gast gaat uiteraard voor. Inschrijven gaat hier nog gewoon met papier en een potlood, de beheerder houdt het graag simpel. Hij helpt de nieuwe kampeerders even met het wijzen van de juiste plek en daarna wandelen we over zijn terrein.

De camping was een langgekoesterde wens van Albert, die eerst voltijd boer was op de nabijgelegen melkveehouderij, een echt familiebedrijf. Eindelijk kwam er na jaren toestemming van de gemeente om een kleinschalige camping te starten. Dat is inmiddels alweer jaren geleden en telkens investeert Albert (samen met zijn zoon Florus) weer verder in de camping, zodat deze toekomstbestendig is en blijft. Albert heeft graag contact met zijn gasten en heeft voor iedereen een luisterend oor. Met veel van hen heeft hij een warme band en zij komen dan ook vaak weer terug naar de camping. Een mooier compliment is er vaak niet voor een campinghouder, dat weten wij ook van andere kampeerboeren.

De koeienparade

De hofstede heeft 25 ruime kampeerplaatsen, elke kampeerplaats is hier zo’n 100 tot 120 m2 groot. De meeste kampeerders vinden een plaats op het hoofdveld, in drukke tijden is er nog tweede veld beschikbaar. Elke plaats heeft een eigen stuk kwalitatief kunstgras waar men de (voor)tent op kan plaatsen. Dat draineert heel goed en zo heeft elke kampeerder droge voeten en geen last van aarde of modder. Ook is elke plaats voorzien van een eigen elektriciteitsaansluiting, waterpunt en -afvoer.

Dagelijks komen hier de koeien uit de nabijgelegen stal voorbij, sjokkend naar hun weide. Wie een kampeerplek aan de rand heeft, kan vanuit de luie stoel hun grazende bewegingen volgen.

Luxe sanitair

Opvallend is het zeer modern ogende sanitair gebouw. Albert heeft hier recent een prachtige voorziening gebouwd, waardoor u gebruik maakt van ruime douches (zonder muntjes) en binnen overdekt kunt afwassen. Er is een familiedouche (ouders weten dat te waarderen) en een invalidedouche- en toilet. Zelfs even een vakantiewasje draaien is geen probleem, de wasmachine staat klaar. Zo’n sanitair gebouw vinden we toch echt een luxe voorziening op zo’n kleine camping. Dat Albert er trots op is, begrijpen we maar al te goed.

De Twaalfgaarden is een camping voor jong en oud, in de vakanties bezoeken ook veel kinderen deze boerencamping. Op een SVR camping maken kinderen vooral hun eigen avonturen, maar de trampoline, een bezoek aan de kalfjes in de stal en de jeu de boules baan helpen alvast mee.

Kastelen en heide

In de omgeving is van alles te doen, zeker voor liefhebbers van natuur. De vele wandel- en fietsroutes (onder andere over de heide bij Hilversum) bieden al dagen lang vertier, maar er is meer. Met de Loosdrechtse Plassen om de hoek zijn er natuurlijk veel (watersport)mogelijkheden.  In Lage Vuursche is een geweldig klim bos, het Spoorwegmuseum is de moeite waard en wat te denken van Kasteel Drakenstein… In de directe omgeving kunt u ook even rustig een hengeltje uitgooien.

Na uren praten over het wel en wee van de camping, de beurzen, bijzondere gebeurtenissen en de combinatie van de boerderij en de camping, is het voor ons tijd om weer op te stappen. We weten dat we Albert weer terugzien, waarschijnlijk op een beurs. Zoekt u rust, ruimte en een welkome omgeving? Bezoek deze Hofstede eens, Albert wacht op u in het Utrechtse groen.

Meer informatie:

Hofstede de Twaalfgaarden
Achterweteringse weg 62
3738 MA Maartensdijk

E-mail: campingdetwaalfgaarden@hotmail.com

Telefoonnummer: 06-21222383
Website: https://hofstededetwaalfgaarden.nl/ 

SVR donateurs betalen het voordelige SVR tarief op deze én zo’n 2000 andere campings in Nederland en de rest van Europa. Word ook donateur voor € 10,00 per jaar, dat heeft u na een paar nachten al terugverdiend. Bovendien ontvangt u toegang tot de website met een overzicht van alle SVR campings, tweemaal per jaar een inspiratieboekje. U steunt hiermee de kleinschalige boerencampings

Heeft u een vraag? stel hem via "WhatsApp"