ALDE Vloeistofverwarming.

ALDE 3010.

Het ALDE verwarmingssysteem is een op vloeistof gebaseerd systeem , dat te vergelijken is met het huidige verwarming systeem wat gebruikt wordt in woonhuizen De hittebron bestaat uit een gasbrander en een elektrisch verwarmingspatroon  wat een mengsel van water en glycol verwarmt. De warme glycol stroomt door het systeem  en connectoren doormiddel van een pomp.

ALDE Warmtewisselaar.

 

De verwarmingselementen voor de verwarming en ook de warmwatervoorziening van de boiler, dit functioneert afzonderlijk van elkaar. Het verwarmingssysteem is een gesloten systeem, die gevuld is met een mengsel van antivries en water. Het is een soort van antigel, wat de bevriezing van het warmwater systeem in de vriezende koude wintermaanden voorkomt. De vulling van de boiler dus het water dient men wel leeg te laten lopen als het vriest.

Het voordeel.

Het verwarmingssysteem van de ALDE biedt wel de mogelijkheid om een vloerverwarming te instaleren Maar ook is het mogelijk, om een warmtewisselaar te instaleren die het koelwater van de motor gebruikt om de camper te verwarmen of om de boiler op temperatuur te brengen. Het af en aanslaan van de thermostaat, kan het gevoel van comfort geven en er is geen grote startstroom van de accu nodig zoals bij dieselverwarming.

Het nadeel.

Er is zeker een nadeel en dit is het grotere eigen gewicht  va de verwarming  en is dus vaak niet erg geschikt om het in een camper die het max gewicht va 3500 kilo mag hebben. Tevens moeten alle meubels uitgerust zijn met een soort van spouw tussen het meubel en de wand van de camper en let dan wel op, als u een Alde systeem wilt, dat hierdoor het leefgedeelte van de camper verminderd met ongeveer 10 centimeter dus 10 centimeter smaller wordt. Maar bij een ander verwarmingssysteem heeft men dit niet .

 

ALDE schematekening van het systeem

                                                                                           Luchtcirculatie.

Technische gegevens van de ALDE 3010 en 3020.

  • Het gewicht is plusminus 14 kilo.
  • Zonder de radiatoren en de inhoud va 3,5 liter.
  • De boiler bevat 8,4 liter water.
  • Max druk op radiatoren is 0,5 bar.
  • Max druk op drinkwatersysteem is 3,0 bar.
  • Systeemtemperatuur is 85 graden.
  • Stroomverbruik 12 Volt DC max1 ampère.
  • De gastoevoer moet door 8 mm aanvoerbuis.
  • Een drukregelaar van 30 M bar is een vereiste.

Het verwarmingssysteem van ALDE biedt de mogelijkheid een vloerverwarming en een warmtewisselaar te combineren. Het is een gesloten systeem dat is gevuld met een mengsel van glycol en water. Antivries voorkomt bevriezing van de installatie in de winter. De boiler is gevuld met water.

Convector.

Het verwarmingssysteem van ALDE verwarmt de camper niet met hete lucht maar met vloeistof. De voordelen: een gelijkmatige temperatuur en geen bijgeluiden.

Weetjes.

In het begin, dat u de ALDE  gebruikt, kan het voorkomen dat u deze moet ontluchten Er zijn meerdere ontluchters maar het is vaak voldoende de hoogste ontluchter even kort te openen.
Een kleine hoeveelheid water, kunt u gewoon met leidingwater bijvullen als het niveau iets te klaag staat maar is er een lekkage in het systeem, moet dit zeker gebeuren met antivriesvloeistof van ALDE.

Bij een correcte inbouw, kunt u zowel propaan als butaan gas gebruiken maar zeker ook LPG. Maar staat de ALDE te ver van de wand gemonteerd en wordt de uitlaatpijp te lang, zult u zeker LPG moeten gebruiken of Propaan behoort ook tot de mogelijk heden en dit omdat, die een hogere druk hanteren en dus gemakkelijker de afvalgassen kan verwijderen .
Butaan heeft de laagste gasdruk en zal het zo zijn, als in de winter de temperaturen onder de 4 graden zakt, er een probleem kan ontstaan en ook door bevriezing.

Er dient een 8 mm gasleiding gebruikt te worden maar wanneer er ook andere verbruikers op deze leiding zijn aangesloten zoals de koelkast en het gasfornuis dat er dan een te lage gasdruk is door de te vele gasafname en kan een probleem geven.

 

Het ALDE bedieningspaneel is ook een mooi onderdeel  in de camper en mag gezien worden.

De ALDE compact 3010 en de 3020 hebben een goede reputatie en werken meestal storingsvrij.

www.manualslib.com/manual/450143/Alde-Compact-3010.

Zelf  heb ik mijn twijfels of dit  een goedsysteem zou zijn voor eventueel mijn camper van  bijna 20 jaar oud en dit, omdat de binnenzijde van de camper eigenlijk helemaal veranderd moet worden om de convectors te plaatsen achter de banken om de luchtstroom zo optimaal mogelijk te maken  en ook dat het dan, als u het laat doen door een specialist, dat het toch wel een flink kostenplaatje met zich meebrengt. Natuurlijk , als u een nieuwe camper koopt en het zit er in, dan zal het een super systeem zijn en dit omdat het dan natuurlijk te vergelijken is met thuis. Toch wilde ik u dit zeker laten zien en wel omdat het ook alles met campers te maken heeft. Ook al zal dit toch wel veel vragen oproepen die alleen door een specialist beantwoordt zal kunnen worden. Dus heet u vragen, zoek een specialist op en vraag ernaar.

Hits: 82

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heeft u een vraag? stel hem via "WhatsApp"