Accubeschermer.

De accu’s zijn de belangrijkste onderdelen in de camper. De accu levert stroom voor bijvoorbeeld, de waterpomp, verlichting, en de televisie maar ook kan je er allerlei apparaten aan opladen zoals je telefoon of tablet en laptop. Als je aan de walstroom staat zorgt die walstroom toevoer ervoor dat de accu’s vol blijven. Maar als je met de camper op pad gaat, wilt dit niet altijd zeggen dat je op plaatsen staat waar walstroom aanwezig is.  Dit is het moment, dat de accu’s maar vooral de huishoudaccu even wat meer aandacht nodig heeft. Want zonder walstroom begint de accu natuurlijk te ontladen en helemaal als er ook een 12V – 230V omvormer in het spel is. Het ontladen is geen enkele probleem, dit is de normale gang van zaken wat er gebeurt met de accu.
De accu mag u 50%ontladen, dus als de spanning van 12,15 Volt is bereikt, dan moet u de accu gaan opladen. Gaat u deze accu verder ontladen tot b.v. 11,75 Volt, dan gaat u de accu te diep ontladen, dit betekend dat de levensduur van deze accu word beïnvloed.

De onderstaande tabel is eenvoudig opgesteld om het iedereen zo gemakkelijk mogelijk uit te leggen. De waarden zijn slechts een indicatie. In de praktijk speelt ook het soort accu een rol  bijvoorbeeld, lood accu, AGM accu, Gel accu, tractie accu en start accu en of het een eenmalige of een stelselmatige ontlading is. Voor de camperaar is dit een goed handvat. De spanning aan de polen wordt gemeten als er geen enkele verbruiker is ingeschakeld.

Vuistregel:  het voltage van de huishoudaccu mag (onbelast) nooit lager worden dan 12 Volt.

 12.06 Volt 40 % 11.90 Volt 30 % 11.75 Volt 20 % 11.58 Volt 10 % 11.31 Volt 0 % 10.50

Dit was de theorie, wat nu in de praktijk.

 • Elk uur op het display van de camper het voltage van de huishoudaccu checken?
 • Het kan maar dit is onbetrouwbaar omdat er altijd verbruikers aan de accu gekoppeld zitten.
 • Dit is onbetrouwbaar omdat je het zeker niet mag vergeten (wat natuurlijk wel gebeurt).
 • Om de ellende van een niet meer op te laden accu te vermijden, zijn er een aantal mogelijkheden.

Dit is een accumonitor van victron.

 • Kijkt naar het laadpercentage, is dus nauwkeuriger dan de controle van het voltage.
 • Niet echt betrouwbaar omdat je niet mag vergeten ‘m regelmatig te checken.

 

Accubewaker van victron

 • Volgens de kenners,verreweg het betrouwbaarste systeem.
 • Een accubewaker schakelt domweg de accu af als het voltage beneden de 12 Volt komt.
 • Vaak is er ook nog een akoestisch signaal en/of licht signaal te horen/zien als de accubewaker ingrijpt.
 • Elke camper zou met een accubewaker uitgerust moeten zijn.
 • Bij montage achteraf:  koop een bekend merk, bv. Victron of Mastervolt waarbij het afschakelmoment (het voltage) is in te stellen.

Bij deze , als u vaak op plaatsen staat waar geen stroom voorhanden is en u geen zonnepanelen heeft maar toch uw accu’s in de gaten wilt houden tegen en dit om een te verre ontlading te voorkomen, dan is dit misschien iets voor u. Niets moet alles mag maar doe er uw voordeel mee zou ik zeggen.

Hits: 147

Heeft u een vraag? stel hem via "WhatsApp"